Imperativ: banjalučki događaj za sve ljubitelje književnosti

imperativ festival banja luka

“Hej, nama se jako dopada šta ti radiš. Mi imamo festival književnosti i svaki mjesec radimo promocije novih djela poznatih domaćih i regionalnih pisaca. Da li bi možda htjela da nam pomogneš da ljudi čuju za nas, jer nemamo budžet za oglase?”

Samo je jedan odgovor na to pitanje – DA!

Od samog početka Lovily postoji baš zato: da bi dobre priče i lijepe stvari imale prostor za dijeljenje. Činjenica da dobiješ poziv iz kulturnog centra Banje Luke, od jednog takvog udruženja, jer smatraju da dobro radiš neke stvari, je sasvim dovoljna nagrada.

I eto – tako je došlo do ovoga da ćete svaki mjesec dobiti na poklon neku novu knjigu i pozivnice za promociju iste. Pričaćemo o dobro poznatim, ali i nekim novim piscima. Čitaćemo poeziju, organizovati druženja, raditi intervjue i svašta nešto lijepo.

Da li ovo znači i da se mogu zvati ambasadorom Imperativa? Ako mene pitate, to je baš super zadatak.

Ali, prije nego što se osvrnem na novi događaj koji će se desiti uskoro, hajde da pričamo o tome šta je Imperativ i zašto treba da obratite pažnju na njega.

Iza cijele priče zvanično stoji udruženje Imperativ, nastalo 2015. godine iz čiste ljubavi prema književnosti, a sa željom da se stvori platforma koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene.

Misija je podići svijest o čitanju i promovisati nove naslove vrijedne pažnje.

To znači da u Banjoj Luci imamo priliku da se sretnemo sa piscima koje često čitamo i volimo, da sa njima popričamo i da otkrijemo neke nove talente koje ćemo u budućnosti voljeti.

imperativ banjaluka festival knjizevnosti

Prvobitno je Imperativ bio “samo” niz promocija raznih djela domaćih i regionalnih pisaca, a onda se 2018. godine rodila ideja za petodnevnim festivalom koji bi se održavao jednom godišnje i uključivao promocije knjiga, radionice za klince i odrasle, art bioskop, sajam, večeri poezije i slično. Ove godine slavimo njihov mali jubilej!

Ako me pratite na Instagramu, vidjeli ste da je nedavno naš grad posjetio Damir Karakaš i tom prilikom predstavio svoje novo djelo Okretište. Iz prve ruke mogu da vam kažem da je bilo sjajno. Mnogo ljudi, smijeha i interesantnih priča, jer je Damir impresivna ličnost puna nekog posebnog šarma i života. Dodatna prednost: sada imam dvije njegove potpisane knjige!


PREPORUKA: Agelast podkast sa Damirom Karakašem:


Nakon Damira stiže nam Srđan Valjarević. Sigurno znate koliko volim njegovo stvaralaštvo. On je višestruko nagrađivani pisac iz Srbije čija djela su prevedena na preko 10 jezika. A sada je, nakon dugih 15 godina, napokon izdao novo djelo Fric i Dobrila o kojem ćemo više moći čuti 21. marta od 19h u Banskom dvoru.

Kroz nekoliko dana ćete na mom Instagramu moći osvojiti jedan primjerak ove knjige, a ukoliko želite da dođete na promociju pošaljite mi poruku da vam sačuvamo pozivnice, jer broj mjesta je ograničen.

To je za sada sve!

Na Lovily Instagram profilu će biti dosta priče o Imperativu, ali nemojte zaboraviti i njih da pratite (LINK), jer će sigurno biti brži u najavama od mene.

A ko nas očekuje nakon Valjarevića u Banjoj Luci? Saznaćemo uskoro! Do tada u komentarima napišite na čije književno veče biste jako željeli da odete, možda možemo da uradimo nešto po tom pitanju.

Podijeli sa drugima: