Interesantni Google servisi za koje vjerovatno niste znali

lovily blog google servisi

Uvijek sam provodila mnogo vremena radeći na računaru, ali od kada sam se odlučila za promjenu profesije i otišla u potpuno drugom smjeru, moji dani su dobili novu dimenziju. Od 24 sata 18 provedem sa računarom. Koliko je to dobro? Sigurno i ne baš. Koliko je zabavno? Veoma. Radim šta volim i uživam u tome maksimalno, a svako novo otkriće i svaka nova lekcija oduševi me na mnogo nivoa.

Upravo to me inspirisalo da sa vama podijelim neke dijelove Google-a koje sigurno do sada niste znali, a koji će vas, ubijeđena sam, oduševiti. Iako sam većinu poznavala od ranije (ali rijetko koristila), neki su i za mene bili nedavno otkriće, tako da vjerujem da ćete podjednako uživati u njima.

Dakle, spremite se na neke mindblowing, ultrazanimljive, superkorisne i potpuno neobične strane Google-a.


1. Na Google-u možete namjestiti tajmer tako što ukucate željeno vrijeme. Recimo, ako upišete “3 minute timer” podesićete ga automatski, a zvono će se oglasiti po isteku vremena.


2. Osim tajmera postoji i štoperica, pa ako guglate “stopwatch”, moći ćete koristiti i ovaj servis.


3. Ukoliko ukucate određeni broj i nakon njega “=english” dobićete kako se isti čita. Recimo, ukoliko ukucate “3978429=english” Google će vam dati kao rješenje “three million nine hundred seventy-eight thousand four hundred twenty-nine”.

lovily blog apple macbook laptop


4. Isto kao i prethodne alatke funkcioniše i Google Dictionary – rječnik na dohvat ruke. Sve šta treba jeste da u Google ukucate “define:” i nakon toga željenu riječ na engleskom (bez razmaka između komande i riječi) i dobićete traženu definiciju.


5. Postoji i Google Keep – aplikacija koja omogućava hvatanje bilješki i pravljenje napomena koja izgleda fenomenalno, a funkcioniše još bolje.


6. Otvorite Google Sky i otputujte u drugu galaksiju. Bukvalno.

(A možete i na Google Moon ili Google Mars)


7. Pronađi savršen i besplatan font – Google Fonts.


8. Možda meni i najdraža stavka u svemu ovome jeste Google Arts&Culture. Nadam se da za ovo već znate, a ako ne – klik na gore navedeni link da se divite najpoznatijih umjetničkim djelima na svijetu. Kvalitet fotografija je toliko dobar da ćete vidjeti ama baš svaki detalj na slikama omiljenih slikara.

lovily blog ljiljana sipragic apple macbook


9. Google Trends će vam pokazati šta ljudi najviše guglaju u toku dana, pa tako možete posmatrati trendove u cijelom svijetu.


10. Ovo je možda beskorisno za nas, ali je zanimljiv podatak: postoji i Google Express koji radi dostavu namirnica, knjiga i drugih proizvoda, i to u istom danu. Za sada pokriva oko 90% SAD.


11. I Google ima svoj Shazam. Zove se Google Sound Search, a preko njega možete saznati kako se zove pjesma koju trenutno slušate.


12. Sto posto sam sigurna da volite LEGO. Pa svi vole LEGO. A da li ste znali da možete graditi LEGO kockicama i online? Da, Google se udružio sa tom poznatom kompanijom i dobili smo ovo: Build with Chrome. Uživajte!

apple macbook tastatura lovily blog


13. Još jedan moj favorit, sa razlogom, je i Google Music Timeline. Iskoristite pametno ovu alatku i proučite razvoj muzike, muzičkih trendove, popularnosti omiljenih muzičara itd.


I tu stavljam tačku. Istina, moglo bi se još mnogo toga pisati, ali ja ću stati ovdje jer ne treba ni pretjerivati, složićete se. U svakom slučaju, ovaj post možda dobije i nastavak ako vidim da vam se dopao i da je bio koristan. Je li?

Do naredne,

vaša L.


* Ovaj post nastao je u okviru m:bloger projekta, u saradnji sa kompanijom m:tel, i nalazi se na m:blogu.


 Photo by (naj) Say Cheese Photography


Podijeli sa drugima: