Kada knjiga postane film – dobar ili loš

filmska adaptacija knjiga

Zaista mnogo poznatih svjetskih knjiga pretočeno je u film i prikazano na platnu. Mnoga djela su tako čak stekla veću popularnost od one koju su imali u pisanoj formi. Sjetimo se, recimo, “Kuma”. Nemam statistički podatak, ali mogla bih se kladiti da je mnogo veći broj ljudi koji su pogledati film a da pri tome za knjigu uopšte ne znaju. Uz sve to, samo djelo smatraju kultnim i vanvremenskim. Šta je, ako ćemo iskreno, i činjenica. To, naravno, ne znači da je kvalitet književnog djela manji, već da je naprosto film urađen vrhunski, tako da je postao djelo za sebe, ujedno vrijedno svakog vašeg trenutka potrošenog na gledanje.

Ja negdje ne volim praviti poređenje između dva. To su potpuno različite umjetnosti koje se služe različitim tehnikama, ali u objema je moguće jednako uživati. I svaka zaslužuje divljenje sa određenog aspekta. Često se povlači polemika oko toga šta je bolje, sa ustaljenim komentarom da je knjiga višestruko kvalitetnija, da film ne treba ni gledati, da uvijek upropasti kompletan utisak…Ali, da li je tako? Nedavno je bila aktuelna priča o “Sobi”, koju sam pročitala prije nešto više od dvije godine. Oduševljenje nakon čitanja je bilo nemjerljivo, isto kao i broj prolivenih suza. A onda je izašao i film koji na mene nije ostavio isti takav utisak, ali je opet uspješno prenio poruku, probudio emociju i izazvao divljenje u nekim segmentima. U konkretnom slučaju, onom koji se tiče glumačke postave – šta kod knjige nisam ni imala.

Opšte je poznato da je moje omiljeno filmsko ostvarenje “Gospodar prstenova”. Uvijek i zauvijek. Ali nikada neću reći da mi je na prvom mjestu najdražih knjiga to isto djelo, iako je ova trilogija zapravo adaptacija književnog djela. “Kad jaganjci utihnu”, “Američki psiho”, “Fight Club” i tako u nedogled. Sami nastavite niz kultnih filmskih djela koji predstavljaju sjajnu adaptaciju različitih romana.

U tom duhu, danas želim da vam predstavim nekoliko romana koji će u ovoj godini dobiti novi, filmski oblik. I to sjajnih, kultnih djela koje i sama jedva čekam. Kako će na kraju ispasti tek ćemo vidjeti, a do tada pročitajte knjige, jer svaka od navedenih ima iskrene preporuke i riječi hvale.

1. Čudo, R. J. Palasio

“Čudo” je definitivno jedna od 10 najdražih i najljepših knjiga ikada pročitanih. Posudila sam je od prijateljice jedno ljeto i pročitala u jednom danu, a sve od tada čekam da kupim primjerak jer ne dolazi u obzir da se ovo djelo ne nalazi u mojoj biblioteci. Evo, već sada mi se opet čita.

Plakala sam, smijala se na glas, smješkala, klimala glavom i bila ponosna – sve u 340 stranica jednog djela. Ovo je priča koju treba da pročitaju i djeca i tinejdžeri i odrasli. I svi će naučiti ponešto.

Neću vam prepričavati radnju samog romana. Uzmite je i počnite odmah, jer će se uskoro “Čudo” pojaviti i u kinu i to sa glumačkom postavom koja uključuju Juliu Roberts i Owena Wilsona. Ako ćemo baš potpuno iskreno, ne oduševljava me ništa u tome, ali neću da sudim na prečac. Vidjećemo šta će film donijeti.

wonder film lovily


* Oficijalni trejler još nije dostupan, a film je najavljen za novembar 2017.


2. Krug, Dave Eggers

“Krug” je izašao 2013. godine, a čini mi se da već dobre dvije godine čekam dan kada ću je naručiti na Book Depository, online shopu koji nudi besplatnu dostavu knjiga bilo gdje u svijetu. Nedavno sam ugledala da postoji i prevedena verzija, što nisam znala ranije, a uskoro nas očekuje i filmsko ostvaranje inspirisano ovim književnim djelom. Sama radnja bavi se strašnom stranom bliske budućnosti i nestankom privatnosti, i to kroz priču o kompaniji koja je nešto kao kombinacija današnjeg Google-a, Apple-a i Facebook-a. Glavnu ulogu tumači i Emma Watson, tako da se baš radujem premijeri.


* Film je najavljen za april 2017. godine.


3. Ubistvo u Orijent ekspresu, Agatha Christi

To koliko ja volim Agathu, to je svima već poznato, ako ništa iz blog posta u kojem sam pisala o jednom njenom djelu. Od malena sam provodila dane čitajući krimi romane koje je napisala i gledajući sve verzije filmova ikada snimane. Kada uzmemo sve to u obzir, zajedno sa činjenicom da u ovoj verziji više puta obrađivanog djela “Ubistvo u Orijent ekspresu” glume i Johnny Depp, Penélope Cruz i Michelle Pfeiffer, jasno je da se ovom filmu najviše radujem. Istina, ne mogu da zamislim nikoga drugog u ulozi Poirota osim Davida Sucheta, ali šta da se radi. Biće interesantno, ako ništa.


* Oficijalni trejler još nije dostupan, a film je najavljen za novembar 2017. godine.


4. The Dark Tower, Stephen King

Mračni SF sa elementima horora i vesterna, iskrena da budem, nikada ne bi bio moj odabir. Ni u filmu ni u književnosti. Ipak, Stephen King je mag za navedene oblasti, što je dokazao mnogo puta, a filmsku adaptaciju koja izlazi kroz svega nekoliko mjeseci obilježava uloga Matthew McConaugheya – jednog od meni najdražih glumaca. Vjerujem da će mnoge i od vas ovaj film obradovati, s obzirom da znam da je velika armija poštovalaca djela Stephena Kinga, ali i gore pomenutog glumca. Spremite se!


*Oficijalni trejler još nije dostupan, a film je najavljen za jul 2017. godine.


To bi bilo sve za danas. Ukoliko imate neku preporuku filma koji je inspirisan romanom i koji željno čekate, napišite u komentaru. Lista je tu da bi se širila!

Do naredne priče,

vaša L.


* Ovaj post nastao je u okviru m:bloger projekta, u saradnji sa kompanijom m:tel, i nalazi se na m:blogu.

Podijeli sa drugima: