Koralina – najbolja bajka napisana još od Alise

Koralina

Mnogo volim Gejmena. Sigurna sam da bi se on našao u odgovoru na pitanje koji ti je omiljeni pisac pored nekih drugih velikih imena. Ljubav se rodila prije nekoliko godina kada mi je najbolja drugarica posudila Nikadođiju da pročitam, ubjeđujući me da je predivna. Uzela sam je, iako se nisam pretjerano zanimala tim žanrom, pročitala i shvatila da me Nil Gejmen uspješno i sasvim neprimjetno opčinio. A to je upravo ono šta svi očekujemo od bajki i fantastičnih priča. Od tog susreta sa njima počela sam čitati jedno po jedno djelo i skupljati svoju kolekciju istih. Nakon Nikadođije“ (o kojoj sam pisala ovdje) uslijedila je Knjiga o groblju, koja mi je za sada možda i najdraža. Potom Uspavana i vreteno, koja predstavlja kombinaciju bajke i grafičke novele, nastala kombinovanjem Snježane i sedam patuljaka, Uspavane ljepotice i još nekih poznatih bajki, ali sa zanimljivim i potpuno neočekivanim preokretom. Nakon toga Zvjezdana prašina“ koja je na Laguninom sajtu rasprodata, pa sam požurila u knjižaru da je kupim dok još zalihe traju (što preporučujem i vama ako je želite). A u moje ruke je napokon dospjela i po medijima najviše hvaljena Koralina.

Knjiga o kojoj danas pišem je, vjerovali ili ne, njegovo najpoznatije i najcjenjenije djelo – sudeći po komentarima na koje sam nailazila. Često se poredi sa Alisom u zemlji čuda, a mnogi se usude reći da je to najbolja bajka napisana još od pomenute Alise. Ne mogu reći da sam u potpunosti saglasna, jer je meni i dalje Knjiga o groblju draža, ali potpuno je tačno da Gejmen savršeno kroji imaginarne svjetove, prepune zanimljivih, neobičnih, nestvarnih likova i nevjerovatnih dešavanja. Za pisanje takvih priča potrebne su ogromne količine mašte i izuzetan talenat, a nakon pomnog ispitivanja dobrog dijela onoga šta je ovaj pisac napisao, mogu reći da on mašte i talenta ima na pretek.

Koralina je djevojčica koja se sa roditeljima preselila u drugi grad, u kuću sa nekoliko odvojenih stanova. Ima veoma neobične komšije – dvije starije gospođe koje su nekada bile glumice (a i sada po cijele dane nešto glumataju) i koje imaju psa, i jednog čovjeka koji je pomalo lud, pa Koralinu zove Karolina i priča joj o svojim miševima koji sviraju u simfonijskom orkestru. Pored nezanimljivih komšija, koji Koralinu nisu mnogo tangirali, zaposlenih roditelja koji nisu imali mnogo vremena za nju, i mnoštva slobodnog vremena jer je na raspustu – jedino šta joj je preostalo da radi je da istražuje. A u tome svakako uživa najviše. Tako je otkrila jedna vrata koja ne vode nigdje, iza kojih je zid, ali koja su nju ipak odvela negdje – u paralelni svijet u kojem je sve isto kao u njenom stvarnom, ali zapravo imaginarno, strašno, ispunjeno jezom i nečim zlim. Nestanak roditelja (koji definitivno nije bio slučajan) natjerao ju je da skupi hrabrosti i da se opet uputi u taj strašni svijet, a to će joj donijeti svakakvih avantura, poznanstava, izazova i životnih pouka.

Ova priča ima sve šta biste poželjeli od jedne bajke, a pogodna je kako za djecu tako i za odrasle. Uživaće i vaši klinci, braća, sestre, sestrići, a uživaćete i vi čitajući ih njima ili si jednostavno dopuštajući malo odmora i rasplamsavanja mašte kojoj smo mnogo više značaja davali dok smo bili mali. Sa Gejmenom nema greške. Svaki put kada mi treba nešto zanimljivo, maštovito i bajkovito, kada mi treba odmor i bijeg od stvarnosti i kolotečine – njemu se obraćam i u njegovim pričama gubim. Sigurna sam da ćete i vi osjetiti isto to.

Do naredne priče,

Vaša L.


NAZIV DJELA: Koralina

AUTOR: Nil Gejmen

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2009

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 10,40 KM / 4,90 € / 599 RSD


Laguna

*Ovaj post je nastao u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.

Podijeli sa drugima: