M:agazin preporuke: 4u1

lovily preporuke magazin

U nekoliko „m:agazin“-a sam imala priliku da ispred bloga Lovily pišem preporuke u 4 kategorije kojima oni inače posvete nekoliko redova, a to su muzika, film, knjiga i website. Prepoznaćete da su upravo to česte teme mojih postova ovdje, tako da sam bez problema probrala po jednog predstavnika pomenutih kategorija za koje sam ubijeđena da zaslužuju pažnju, vrednovanje i hvalu. Ovom prilikom prenosim vam o čemu sam to pisala u jednom od prethodnih brojeva, sa sigurnošću da će se preporuke i vama dopasti – ako ne sve, onda barem pojedine.

Pa, da počnemo…

MUZIKA: Irie FM

12339184_10153723811879631_4980042521977743934_o

Većina muzičkih preporuka koje vidimo, čujemo i pročitamo su strane. Valjda postoji usađena ‘činjenica’ da mi nemamo dobrih muzičara, lijepih pjesama i kvalitetnih zvukova. I ne čudi, s obzirom na to da je sva muzika koja nam je servirana putem medija iz kategorije šunda. Upravo zato je bitno da što više ističemo one koji se bore protiv toga; one koji imaju šta da ponude – i to na svjetskom nivou.

Jedan takav bend nosi ime „Irie FM“. Ako ste bili na Demofest-u nekoliko godina unazad, sigurno ih se sjećate kao demo benda iz takmičarskog dijela, kada su zauzeli visoko 4. mjesto. 2o15. godine su se na sceni pojavili kao revijalci, ispunivši pri tome sva očekivanja publike.

„Irie FM“ je beogradski bend koji je svojim rege ritmovima uspio da razdrma sve posjetioce pomenutog festivala. Proglašeni su najboljim rege bendom u Evropi, nastupali su na brojnim festivalima u svijetu, a sada je pred njima i novi album. Ono što će ga izdvajati od prethodnog rada benda su dvije stavke: dvojezičnost i kombinacija (fusion) raznih žanrova. Dakle, očekuju nas vrhunske pjesme na srpskom i engleskom jeziku, koje će žanrovski mnogo manje ličiti na izvorni rege, iako će srž i dalje biti ta. Malo densa, malo elektronike, malo roka, rege ritmova, odličan vokal – i eto sjajnog načina da se razdrmate u tmurnim jesenjim (sada već nažalost i proljetnim) danima.


 

KNJIGA: Bil Brajson – „Kratka istorija bezmalo svačega“

Kratka-istorija-bezmalo-svacega-59158.jpg
Brajson, Kratka istorija bezmalo svačega, Laguna, 2005

Iako je izašla davne 2003. godine, i u nekoliko narednih godina pokupila brojne nagrade, sada se ponovo digla prašina oko ovog djela. Razlog je jedan – fantastična je.

Brajson je na jedan jednostavan, zabavan i duhovit način napravio mini enciklopediju koja obuhvata brojne pojave u prirodi i oko nas. Sve je objasnio na toliko čitljiv i zanimljiv način, da je nemoguće da brojne činjenice iznijete u djelu čitaoci ne shvate, ne zapamte i ne spomenu prvom prilikom u nekom razgovoru.

Ovaj američki pisac je dokazao da nauka uopšte nije dosadna i strašna kao što se čini. Po jednu glavu svako veče i uz Brajsona će se svako moći praviti (i zaprave biti) enciklopedijski pametan.


 

FILM: Najbolja ponuda

Toliko filmova izađe na godišnjem nivou, i toliko njih uopšte ne dospije u kina, da je sasvim logično da mnoga kvalitetna djela, koja zaslužuju isključivo hvalu, ne zadobiju dovoljno pažnje. Jedan takav je i „Najbolja ponuda“ (The Best Offer).

Ovaj italijanski film, sa radnjom koja se dešava u Pragu, nevjerovatnom glumačkom postavom i sasvim neočekivanom pričom, nudi sve što gledaoci mogu poželjeti. Zanimljivost same radnje i nevjerovatnost kraja čine ga jednim od onih koji se gledaju bez treptanja – jer ni jedna scena i detalj ne smiju da se propuste.

Glavnu ulogu tumači fenomenalni Džefri Raš, a uz njega rame uz rame stoje Džim Stardžes i manje poznata, ali i dalje odlična Silvija Huks. Za muziku je bio zadužen Enio Morikone – a njegovo ime sve govori samo za sebe.

Dakle, spremite se na potpunu zaokupljenost svih čula. Vaše uši i oči će uživati u umjetničkim aspektima, mozak će biti potpuno zaokupiran, a i osmijeh će se često pojaviti na licu.

A kakvi ćete biti nakon pogledanog kraja filma? Vidjećete sami!

WEBSITE: Baking Mad

Možda će neki reći da je kuhanje dosadno ili naporno, ali spremanje najčokoladnijih i najslasnijih deserta na svijetu definitivno se ne može strpati u tu kategoriju. Cijeli taj proces pravljenja, ma koliko bio složen, poprimi neku posebnu draž kada je u sve uključena čokolada (ili barem neki slatki sastojak).

Za sve nas koji dijelimo ovo zadovoljstvo spremanja deserta, „Baking Mad“ je prava poslastica. Postoji toliko web sajtova na internetu koji nude recepte za kolače, torte, pite i slična jela, ali jedni su prekomplikovani, drugi nesigurni, a treći uglavnom zahtijevaju namirnice koje kod nas ne mogu da se nabave.

„Baking Mad“ je, na sreću, sušta suprotnost svemu gore navedenom. U potpunosti je prilagođen korisnicima i što jednostavnijem snalaženju. Recepti su savršeno poredani i grupisani, pretraga moguća po više parametara, redovno se ubacuju novi, proces pravljenja je savršeno objašnjen, mjerne jedinice se mogu lako konvertovati, i tako u nedogled sa pogodnostima. Na stranici se mogu pronaći i brojni trikovi i savjeti prilikom pravljenja, i to uvijek uvezani sa receptom koji zahtijeva neku dodatnu vještinu. Osim toga, FAQ je ovdje poprimio skroz drugu dimenziju – toliko korisnih kuharskih savjeta na jednom mjestu, da svako uz malo truda i vremena može postati dobar poslastičar.

Jesam li spomenula da su pojedini recepti sa sajta oni od najpoznatijeg slastičara na svijetu Erika Lanlarda? Da, jesu. A nemoguće je da nemate želju probati njegovu najčokoladniju tortu.

Eric-Lanlard-tart-large
Lanlardov tart sa čokoladom i malinama

Do narednog posta,

vaša L.

Podijeli sa drugima: