Nedjeljom o favoritima iz raznih kategorija

ljiljana preporuke lovily blog

S ozbirom na to da vam dugo nisam pisala, kao i na to da imam gomilu raznih preporuka, odlučih se za to da večeras spakujem jedan blog post sa svim tim preporukama na jednom mjestu – jer za drugačije postove više i nemam vremena. Biće kratko, slatko, zanimljivo i očekujem da kliknete na sve (ili većinu).

Čitaj

Nedavno sam pročitala dva fenomenalna članak. Prvi se zove “10 years later, David Foster Wallace’s commencement address at Kenyon College is as relevant as ever” i objavljen je u Quartz magazinu, a kao što i naslov kaže, predstavlja cjelokupan govor koji je David Foster Wallace (poznati  američki atuor) držao na dodjeli diploma na Kenyon koledžu. Zaista, zaista mislim da svi treba da ga pročitate. Znam, dugačak je, ali dovoljno sjajan i poučan da vrijedi svake sekunde vašeg vremena. Pronađite ga ovdje.

There are these two young fish swimming along and they happen to meet an older fish swimming the other way, who nods at them and says “Morning, boys. How’s the water?” And the two young fish swim on for a bit, and then eventually one of them looks over at the other and goes “What the hell is water?

Sa druge strane, i potpuno drugačijeg tipa, nalazi se The New Yorker članak pod nazivom “Can Mark Zuckerberg Fix Facebook Before It Breaks Democracy?”. Meni veoma interesantna tema s obzirom na to da se bavim digitalnim marketingom, a uz to sam i završila prava. Članak je napisao Evan Osnos i sigurno je jedan od detaljnijih i kvalitetnijih pregleda onoga šta se dešava sa Facebook-om, privatnošću podataka, dobom kapitalizma i ugrožene demokratije i koječega na tu temu. Priča se i o nedavnoj “The Cambridge Analytica” aferi, koja je zapravo pod svjetla reflektora prvi put značajno stavila gore pomenute teme. Članak je znatno duži od prethodnog preporučenog, ali The New Yorker ima audio opciju, pa ako ste u mogućnosti da na taj način ispratite ovaj kompleksan članak, preporučujem. Možete ga pročitati i poslušati ovdje.

He succeeded, long ago, in making Facebook great. The challenge before him now is to make it good.

Gledaj

Svi koji me pratite na društvenim mrežama znate koliko volim Casey Neistata i njegov rad. A ovo što ću vam danas predstaviti je posebno. U saradnji sa YouTube-om i ekipom sjajnih producenata napravio je film o Shawn Mendesu, svjetski popularnom 20-godišnjem muzičaru. Nemam neki momenat fanstva prema njemu, ali 15-minutni film sam jedva dočekala i mnogo me oduševio. Kamera, montaža, Shawn i njegova ličnost, muzika, sve. Pogledajte, bez obzira koliko (ne) voljeli njegovu muziku. Možda ga počnete slušati nakon filma. Kao ja. Već peti sat bez prestanka. Iako, odavno sam zaljubljena u “Lost in Japan”.

Napomena: Gledajte u 4k.

Ljubitelji Arctic Monkeys-a, evo vam jedan od najboljih (ako ne i najbolji) intervju koji je Alex imao do sada. Urađen za Apple Music, predstavlja spoj muzičkih preporuka ovog benda i priče o njihovoj karijeri, iskustvu i planovima. Takođe, jedan je od rijetkih intervjua u kojima Alex lijepo priča sa osobom koja vodi razgovor, što i ne čudi jer je ovaj i te kako upoznat sa svijetom u kojem se kreću Mankizi. A razumijevanje i dobra pripremljenost je pola posla.

Slušaj

Muzičkih preporuka imam toliko da bih mogla cijeli jedan post posvetiti njima, ali s obzirom na to da to nije slučaj, preporučujem da obavezno poslušate najnoviju pjesmu Jessie Ware. Dosta je drugačija od njenog dosadašnjeg rada, ali i dalje vrhunski reprezent njene ličnosti i ljepote kao muzičara. Oduševljena sam!

Na potpuno drugom kraju spektra nalazi se moja druga opsesija. Zapravo, prva u svemu ako gledamo hronološki. Pričam naravno o Eminemu i njegovom novom albumu “Kamikaze”,  pa ne mogu da odolim a da ne podijelim “Lucky You” u kojoj je pobijedio sam sebe. Ako ne volite hip hop kulturu, sigurno da ćete ovo zaobići, pa nema šta da objašnjavam. Ako volite, klik na play i uživajte. I da, ovo opisuje sve:

When Joyners raps: ( ͡° ͜ʖ ͡°)

When Em raps: ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)

Posljednja muzička preporuka je potpuno alternativna i vrlo malo poznata, ali tako lijepo melanholična i posebna da želim da je svi čujete. Šta drugo i očekivati od preporuke Alexa Turnera (iz gore pomenutog intervjua), nego da se nađe na mojoj plejlisti.

Saznaj

Nedavno je u Sarajevu otvorena nova concept radnja. Zove se Kutchica i predstavlja raj za mame i klince. Zapravo za mame, tetke, ujne, strine, sestre, kume i klince. A mogu i tate da zavire ako žele neki lijep poklon za svoju porodicu. Pod krov Kutchice smjestili su se neki od najboljih domaćih kreatora, pa tako tamo možete pronaći niz ručnih radova iz kategorije igračaka, namještaja, odjeće, dodataka, ukrasa, bebećih stvari i dr. Obožavam sve što imaju u ponudi i prva bih kupila pola stvari. Zapratite ih na Facebook-u i Instagram-u za više informacija i pregled kompletne ponude, i svratite u Skenderiju 15 ako ste u Sarajevu.

kutchica sarajevo

Osjeti

I za kraj – osjetite energiju EKV-a i 80-ih godina u Beogradu kroz sjajne fotografije koje do sada niste vidjeli. Autor: Srđan Vejvoda. U nastavku se nalazi nekoliko, a više pogledaj na njegovom Behance profilu ovdje. Pravo blago interneta za koje mnogi ne znaju!

EKV Srdjan Vejvoda

Srdjan vejvoda Beograd EKV

margita stefanovic magi srdjan vejvoda


Do narednog posta,

vaša L.

Podijeli sa drugima: