Šeril Sandberg: Korak napred. Knjiga o ženama, karijeri i liderstvu

seril sandberg korak napred

Tokom rada na jednom od honorarnih poslova koje sam do sada imala susretoh se sa imenom Sheryl Sandberg. U pitanju je bio članak o njoj i njenoj karijeri, svemu šta je postigla i šta danas radi. Osim što me zapanjilo sve pročitano, pa sam dio vremena provela istražujući dodatno o njoj, pažnju mi je privukla i knjiga „Lean In: Woman, Work and the Will to Lead“ koju je napisala, a uz koju je razvila kompletan #LeanIn pokret. Sa dozom skepticizma, zbog feminističkog statusa koji je knjiga imala, ipak se odlučih da joj dam šansu. Sva sreća, dodajem sada, jer me oduševila u potpunosti. Toliko da sam je završila u toku jednog radnog dana, noseći je svuda sa sobom, pa je čitala i u redu u banci, pošti, u busu i u bilo kojoj drugoj situacija koja je dopuštala barem nekoliko minuta posvećivanja.

Sheryl Sandberg je COO (chief operating officer ili prevedeno na naš direktor poslovanja) Facebook-a. Prije toga bila je potpredsjednik Google-a, radila u Ministarstvu finansija SAD, Svjetskoj banci, bila konsultat u McKinsey&Company, a osim niza sjajnih poslovnih angažmana ima i niz sjajnih poslovnih ponuda koje je odbijala, poput pozicija u samom vrhu LinkedIn-a i brojnih drugih velikih kompanijskih imena. U prevodu – izuzetno je cijenjena i tražena u poslovnom svijetu. Završila je Harvard, ima M.B.A. (Master of Business Administration) titulu sa posebnim počastima, a stipendiju je dobila odmah na prvoj godini. Sada ima 47 godina, jedan propali brak, jedan i više nego uspješan i srećan, dvoje djece, i besprijekornu karijeru.

Ako vam sve ove činjenice nisu bile dovoljne da odmah poželite pročitati šta ovakva žena ima da kaže, evo nekoliko redova i o samoj knjizi. Lean In je idealno djelo za svaku poslovnu ženu koja želi da gradi karijeru. To je knjiga koja u sebi krije mnoštvo savjeta i iskustava iz poslovnog svijeta, ali pored tog biznis segmenta dobar dio pažnje posvećen je generalnom položaju žena na visokim liderskim pozicijama u svijetu i na poslu uopšte. Dakle, mogli bismo je svrstati pod feministički poslovni priručnik. I obuhvata baš ono šta biste pretpostavili kada pročitate onaj woman, work and the will to lead dio naslova.

Napisana je izuzetno pitko, jednostavno i pametno. Skoro svaku rečenicu sam poželjela prepisati i podijeliti na društvenim mrežama (neke sam čak postavljala i na svom Instagram nalogu). Ispunjena je pričama iz njenog života, savjetima ne samo nje već i brojnih drugih velikih imena, a i sama koncepcija je odlična – Sheryl kreće od studentskih dana, preko traženja posla i građenja karijere, do braka i porodičnih obaveza odnosno balansiranja između kućanstva i karijere. U sve to je upakovala činjenice o diskriminaciji žena, potkrijepljene podacima iz brojnih istraživanja i onoga šta je sama vidjela i doživjela. A kao šlag na torti, sve to je prožeto humorom i sjajnim opaskama na koje nećete ostati imuni ako volite malu pametnu dozu ironije.

Od pojedinih negativnih komentara na ovo djelo svakako da se najviše izdvaja taj da je Sheryl iz dobre i dobro potkovane porodice, pa joj je stoga bilo lako upisati Harvard, završiti isti, pronaći dobre mentore i stići tamo gdje je stigla. A, budimo realni, ne da nije svima tako, već ona spada u manjinsku kategoriju. Ističe se čak i da je kompletna knjiga pomalo u elitističkom tonu. I, naravno, nije stopostotno primjenjiva za nas, s obzirom na to da je u Americi potpuno drugačija koncepcija školstva i ganjanja karijera. Iz moje perspektive, nijedan od pomenutih argumenata nije ni u kom pogledu relevantan ili umanjujući faktor vrijednosti. Štaviše. Smatram da je Sheryl potpuno realno, prizemno i lijepo iznijela svoj put. Ne krijući ništa, ali isto tako ne ističući privilegije i taj elitizam. I uopšte nemate osjećaj da čitate hvalisavsku biografiju, jer ovo je sve samo ne to. A različitost u sistemima koju sam iznad spomenula opet ne umanjuje količinu pametnih i dobrih stvari koje pročitaš i saznaš, sa kojima se upoznaš i koje te možda i iznenade.

Lean In je knjiga prožeta humorom i mnoštvom pametnih savjeta. Lean In je knjiga u kojoj je nemoguće da ne pronađete barem neki savjet koji će vam sutra pomoći da bolje prođete u poslovnom svijetu. I Lean In je knjiga koju svaka žena treba da pročita, ma koliko to pretenciozno i preuveličano zvučalo. Sve u svemu, čitanje Lean In djela može samo da vam donese mnogo toga dobrog – informativnog, poučnog, zanimljivog i duhovitog. Tako da vam od srca preporučujem da je, kada budete imali priliku, nabavite i pročitate. Nije gubljenje vremena, ni u kom pogledu.

P.S. Ukoliko neko poželi da kupi knjigu, može je nabaviti na Book Depository – najvećoj online prodavnici knjiga sa besplatnom dostavom svuda u svijetu, a o kojoj sam pisala ovdje. U dnu posta vas čekaju podaci o knjizi i link za kupovinu iste.


There is no perfect fit when you're looking for the next big thing to do. You have to take opportunities and make an opportunity fit for you, rather than the other way around. The ability to learn is the most important quality a leader can have.


Jedna od brojnih aktivnosti Sheryl je i TED govor na temu ženskog liderstva i diskriminacije, a koji se dijelom nalazi i u knjizi. Topla preporuka da nekoliko minuta odvojite i za njega.


One of the things he told me was that my desire to be liked by everyone would hold me back. He said that when you want to change things, you can’t please everyone. If you do please everyone, you aren’t making enough progress.


seril sandberg zene i liderstvo


 

NAZIV DJELA: Lean In: Woman, Work and the Will to Lead

AUTOR: Sheryl Sandberg

JEZIK: Engleski

IZDAVAČ: Ebury Publishing*

GODINA IZDANJA: 2015

PRODAJNO MJESTO: Book Depository

CIJENA: oko 10 evra

*I brojna druga hardback ili paperback izdanja od kojih zavisi i cijena. Ova je najpovoljnija.


Podijeli sa drugima: