Odgovor na pitanje: A kako se tebi kosa uvijek tako lijepo sija?

zdrava kosa lovily blog

Nebrojeno puta sam dobila komentare na račun kose. Kako se sija, kako je dobra boja, kako je zdrava i njegovana.

Osim genetike, za koju znamo da igra veliku ulogu u svim ovim stvarima kojima smo opsjednuti, ovo je nekoliko stavki koje su ključne:

1. Nikada nisam farbala kosu. Zapravo, ovo nije tačno. Jedan veoma kratak period, od svega 6 mjeseci, sam imala nekakav preliv na krajevima, svjetliji od moje prirodne kose – i jedva sam dočekala da izraste i da se vratim na svoje.

2. Redovno šišam kosu. Nikada nisam imala prigovore da me frizer prekratko ošišao, jer mi to ne smeta. Kosa raste brzo, lako ćete se vratiti na staro, a malo “konkretnije sjeckanje” vrhova može da pomogne. Mnogo puta sam dosta dugu kosu odsjekla do brade – bez premišljanja. Dakle, uvijek nova kosa.

Zato svima preporučujem da barem jednom u pola godine odete kod frizera i ošišate svoju kosu. Osim uklanjanja ispucalih vrhova, imaćete i ljepšu frizuru svaki dan, jer će kosa biti adekvatno oblikovana.

3. Pažljivo biram proizvode za kosu. Svi smo posvećeni njezi kože lica i tijela, kupujemo i koristimo po nekoliko proizvoda odjednom, a kosu zanemarujemo, kao da njoj ne treba isto to.

U posljednja dva mjeseca redovno koristim prirodna kozmetika Gloria šampon za kosu koji ima savršenu kombinaciju ljekovitih sastojaka za njegu i rast kose: ulje ricinusa i brokule, ruzmarin, koprivu, vitamin A i E.

Ja koristim verziju šampona za masnu kosu, jer je moje tjeme takvo, i jako sam zadovoljno time kako djeluje. Konkretno, ovaj šampon je terapijski, namjenski za rast, tako da treba malo da stoji na kosi prije ispiranja i koristi se u kombinaciji sa klasičnim šamponom za svakodnevnu upotrebu (koji je u bijeloj bočici).

Uporedo testiram i ostatak linije.

Njihovu masku, ulje za kosu, kao i piling za uklanjanje mrtvih stanica kože koji nanosim jednom do dva puta mjesečno.

Jedna od velikih prednosti koje prirodna kozmetika Gloria ima jeste prirodni sastav. Ako ne želite da vam proizvodi sadrže štetne sastojke poput sulfata, parabena i silikona – ovo je idealan odabir. Dodatno: domaći je proizvod i možete ga naručiti online ovdje.

4. Oduvijek koristim ulje na krajevima. To znači da nakon svakog pranja kose, pogotovo ako koristim peglu za kosu, nanosim ulje koje dubinski njeguje kosu.

Zbog toga što mi je kosa prirodno masna, ulje nanosim samo na vrhove, a vi možete i na ostatak kose ako vam je dlaka više suha i tjeme ne proizvodi toliko sebuma. Ulje prirodne kozmetika Gloria sadrži murmuru, brokulu i argan, a može da se koristi i prije pranja, tako što ga u većoj količini, ravnomjerno nanesete na kosu i ostavite 20 minuta da djeluje prije pranja.

5. Prestala sam koristiti peglu. Prešla sam na Dyson Airwrap sa kojim kosu stilizujem za (bukvalno) 5 minuta, bez napora  i sa daleko manje toplote i oštećenja. Pored toga, sa ovim uređajem lako postignem veći volumen, pa mi kosa ne izgleda tanko i slijepljeno.

Sve u svemu, od mene ima ocjenu 5+ i nisam pogriješila što sam ga kupila. Za one koji redovno odlaze kod frizera na feniranje ovo može biti velika ušteda. Opet, znam da mnogo košta, a može lako da se desi i da vašem tipu kose ne odgovara. Moj savjet bi bio da – ako je moguće – probate kod nekoga prije kupovine.

6. Pijem suplemente svaki dan. Redovno unosim vitamin B, C, D, magnezijum, kalcijum i cink. Osim toga, često pijem suplemente koji su baš namijenjeni za kosu, kožu i nokte. Naravno, pazim na njihov sastav i konsultujem se sa farmaceutom, kako ne bih unijela preveliku količinu neke od stavki. Ono što je važno jeste da su efekti prisutni. Kada god sam redovno pila suplemente tog tipa, kosa i nokti su mi rasli daleko brže. Moja kozmetičarka i frizerka su potvrdile.

I to je sve!

Nisu neke velike tajne, ali možda vam neka od ovih bude pomogla.

Imate li vi neki pametan savjet?

Pišite u komentaru.


Ovaj post nastao je u saradnji sa prirodna kozmetika Gloria.

Podijeli sa drugima: