Once You Go Apple, You Never Go Back

Lovily Once You Go Apple You Never Go Back

Jednostavnost. Funkcionalnost. Kvalitet. Prefinjenost. I na kraju ljepota. Tome težim u svim aspektima života, pa tako i u ovom tehnološkom koji je sve dominantniji, uticajniji i bitniji za naše postojanje, ma koliko to zvučalo zastrašujuće.

Na pomen svih gore navedenih stavki većini je pred očima, sigurna sam, zagrižena jabuka. I zaista, Apple je jedini brend koji iz mog iskustva nudi sve šta želim. Funkcionalnost je na prvom mjestu, dizajn doveden do perfekcije, kvalitet na zavidnom nivou i sve to upakovano na tako jednostavan način da postaje čudno kako nešto tako naizgled prosto može biti tako uspješno i traženo godinama, bez prestanka i namjere za silazak sa trona. Znam, reći ćete da Apple nije više isti nakon što je Steve Jobs napustio ovaj svijet, i u tome sigurno ima istine, ali je isto tako činjenica da Apple i dalje „vodi kolo“ i da će tako ostati još neko vrijeme.

Čitala sam i gledala zaista mnogo o kompaniji, njenom nastanku i tvorcima, svemu šta propagiraju i čemu teže, a to je dovelo do samo još veće zaljubljenosti u ovo veliko ime, odnosno u sve šta stoji iza njega. Politika Apple-a je od početka sasvim jasna – stvoriti uređaj koji će da služi korisniku bez da mu zadaje glavobolju. Nikakve komplikacije, okolišanja, nikakva kićenja i dodaci. Sve spojeno, integrisano, sve uredno, brzo i jednostavno. Podređeno korisniku. Jobs je od samog početka tačno znao šta da napravi i ponudi tržištu. Ljudima treba takav uređaj kojim će moći rukovoditi bez pretjeranog trošenja vremena i mozganja na svakoj prepreci i raskrsnici. Šta je zamislio, to je stvorio – i zato danas svi toliko vole Apple-ove proizvode.

Upravo to su razlozi zbog kojih ja volim i preferiram Apple. Pored toga, naravno, rame uz rame stoji i ljepota dizajna. Okej, sada ćete pomisliti kako sam sigurno površna i volim tu jabučicu jer je postala svojevrsni statusni simbol, ali to je daleko od istine. Volim kada su stvari aesthetically pleasing, kako to Englezi lijepo (opet ta ljepota) kažu. Nema tu površnosti, jednostavno kada imaš izbora, biraš da bude i dobro i lijepo. Ja, uostalom, volim kada je i dobro i lijepo.

Koristim iPhone godinama i imala sam priliku da pratim evoluciju svih dosadašnjih modela. Čak i promjene za koje sam bila skeptična u početku ispostavile su se kao krajnje pametni potezi. A momenat kada sam sa Windows-a prešla na Macintosh je bio još veće otkrovenje. Tek tada je rad na računaru poprimio lakoću koja je od početka tražena. Čak i nakon 7 godina intenzivnog korišćenja MacBook-a, on radi perfektno i bez ikakvih problema. Zbog toga bez ustručavanja govorim ono once you go Apple, you never go back. Jer je istina. Ma koliko svi ostali brendovi imali visokokvalitetne uređaje.

Naravno, tu se na kraju postavlja ono osnovno pitanje. Da li je Apple precijenjen? Ako ćemo posmatrati objektivno cijenu sirovina i proizvodnju, sam iPhone ne vrijedi ni 50 dolara. U tom slučaju – da, i te kako je precijenjen. Ali koji proizvod na tržištu košta onoliko koliko je potrebno za njegovu izradu? Nijedan. Nikad. Nigdje.

Nedavno sam u jednom tekstu pisala kako ne volim da dajem pare na parfeme, iako volim da lijepo mirišem. Čak i onih 130 KM na najdraži YSL Black Opium jedva potroših. Jednom. I onda dobijem pitanje – a kako možeš dati 1500 KM za telefon, zar to nije veća ludost? Odgovor je logičan – mogu, jer za 1500 KM dobijem sve. Dobijem telefon koji će me perfektno služiti godinama, koji mi neće zadavati glavobolju, na kojem ću moći obavljati dobar dio posla. Dobijem resurs kojim mogu da stvaram šta god poželim.

2016. godina je. Poricati da živimo u tehnološkoj eri kada su telefoni, laptopi, tableti i gadžeti potreba a ne pomodarstvo je banalno. Pa vremenom je nastalo toliko novih radnih mjesta i profesija upravo zbog razvoja tehnologija, a mogućnosti su postale beskonačne. Poznajem ljude koji su uz malo mašte, mnogo uloženog truda i rada, i uz jedan obični iPhone stvorili sebi posao, izvor zarade i dobru budućnost.

Bitno je znati. I bitno je imati pouzdane saradnike, pa makar to bio telefon. U tom slučaju, za mene će izbor uvek biti upravo iPhone – jer svojom efikasnošću, brzinom, jednostavnošću i funkcionalnošću štedi vrijeme.

A vrijeme je novac, zar ne?


* Ovaj tekst ulazi u izbor najboljih blogova u BiH na takmičenju m:bloger kompanije m:tel.

Podijeli sa drugima: