Priča o prijateljstvu. Onom za zauvijek.

prica o prijateljstvu

Plačem. Jecam. Proklinjem. Ne vjerujem.

Dž. je otišao. Više ga nema. On, kojeg voljeh najviše na svijetu; on, koji me volio najviše na svijetu. I ta ljubav će ostati neponovljena. Pseća, ali najveća.

Utjehe nije bilo, ali i u trenucima kada iste nema – razgovori su ti koji liječe. Barem djelić našeg srca zakrpe. A taj dan, 5 minuta razgovora i tješenja od nekoga ko je odmah nakon toga imao životno važan događaj, a opet je izdvojio vrijeme za mene, bio mi je dovoljno jasan znak. Tada sam shvatila kakvu osobu imam pored sebe i u kakvo prijateljstvo to može izrasti.

Od tog trenutka, pa do danas, zajednički se penjemo uz stepenice, preskačemo prepreke, borimo sa lavovima (koje je u našem slučaju vrijeme) i hitamo ka sjajnom vrhu. Osmijeh po osmijeh, razgovor po razgovor, druženje po druženje. I vremenom je nastalo ono šta definišem kao prijateljstvo za život.

Mnogi kažu da su godine drugarstva pravo mjerilo kvaliteta i ljepote istog. Ja u to ne vjerujem. Ne vjerujem, jer mi je život donio prijateljstva koja traju manje od nekih drugih, a vrijede kao čitav jedan univerzum.

Kao što svi mi negdje na ovom svijetu imamo svoju ljubavnu srodnu dušu, tako imamo i drugarsku. Drugu polovinu nas. Djelić koji nas upotpunjuje. Osobu koja funkcioniše na istoj frekvenciji. A ja sam imala dovoljno sreće da svoju pronađem.

Kako znam da je to to?

Jednostavno znam – jer se svaka definicija prijateljstva koja postoji na svijetu uglavi u naš primjer.

Upravo uz takvu osobu sam vremenom naučila šta je zapravo prijateljstvo. Šta ga to čini, kako ga uvećati, uljepšati i učvrstiti. Shvatila sam da ne pridajemo dovoljno značaja i pažnje istom. Da nam se mnoge stvari podrazumijevaju. A ne bi trebale.

Prijateljstvo je “javi se kad stigneš”. Jer znaš da neko brine i pazi na tebe.
Prijateljstvo je “kako si” i “mogu li ti pomoći” kada je dan naporniji i od napornog dana.
Prijateljstvo je poslana razglednica sa putovanja.
Prijateljstvo je kada pola godine unaprijed spremiš poklon za rođendan. Jer znaš da to želi i voli.
Prijateljstvo je kada pametujete jedno drugom.
Prijateljstvo je kada kritikujete jedno drugoga. Jer ste tu da zajedno učite i postanete bolji.
Prijateljstvo je razmjenjivanje omiljenih knjiga: pročitam ja, odnesem tebi – pročitaš ti, doneseš meni.
Prijateljstvo je kada poklanjate. Poklone, pažnju, osmijehe. I pri tome jednako dobijate i vi koji dajete.
Prijateljstvo je kada zajedno idete na omiljene koncerte.
Prijateljstvo je kada dijelite lijepu muziku.
Prijateljstvo je kada zajedno radite da stvorite nešto veliko.
Prijateljstvo je kada se naljutite, pa kažete zašto ste se naljutili.
Prijateljstvo je “izvini” i “nema veze”.
Prijateljstvo je “hvala” i “ne zahvaljuj se”.
Prijateljstvo je “baš mi je bilo lijepo večeras”.
Prijateljstvo ste vi i svaki vaš djelić spojen u cjelinu. Mali kosmos unutar kosmosa.

I zato, nemojte zaboraviti da njegujete svoja prijateljstva. I njemu, kao cvijetu, treba redovna pažnja i zalijevanje. Kada naiđete na omiljeni slatkiš – kupite mu/joj. Kada znate da je težak dan – pitajte ga/je kako je. Kada znate da ima neku veliku želju – probajte je ostvariti. Počnite odmah. Jer sve je moguće kada dovoljno želite. A kad su oni koje voliš srećni – srećan si i ti. I kada dijeliš sreću, ona ti se vraća. I raste. Jedino ona raste kada se dijeli.

Zašto ja ovo sve pišem? Iz dva razloga: prvo – jer je ovaj mjesec zaista poseban za mene i moje prijatelje, i drugo – jer je 30. jula obilježen dan prijateljstva, a povodom toga cijeli avgust pretvoren je u #mjesecprijateljstva. Kompanija m:tel je drugu godinu zaredom pokrenula niz događaja širom države posvećenih upravo prijateljstvu, ali ja ću se osvrnuti na onaj djelić koji mislim da može vama biti od koristi. Naime, ako volite nekoga i vjerujete da je to prijateljstvo upravo ono pravo, kao što ja mislim za gore pomenuto, onda sigurno znate šta ta osoba želi najviše. A m:tel nam omogućava da to i ispunimo. Divan način da uz malo truda i sa pravim željama uljepšamo voljenima dan, mjesec, godinu i život, da pokažemo koliko nam je stalo i da zajednički podijelimo srećne trenutke.

Tako da – trk na blog.mtel.ba/mjesec-prijateljstva i prijavite želje vas i vaših najmiljih. One najemotivnije, najhumanije i najiskrenije će biti ispunjene. Ma kako velike i iz vaše trenutne perspektive neostvarive one bile. Jer prijateljstvo je i kada znamo koje su najveće želje naših prijatelja. I kada se trudimo da iste ostvarimo. A ovo je idealan i jedinstven način da u tome uspijemo.

Za kraj, uz najprijateljskiju pjesmu ikad, želim vam drugarstva za zauvijek, mnogo uspomena za prepričavanje i što radosnije i uspješnije ispunjavanje želja.

Vaša L.

Podijeli sa drugima: