Šarenolikost internet svijeta: Prvi u nizu

Iako sam se nadala da ću uspjeti realizovati plan da objavljujem po jedan post iz svake kategorije, moram priznati da mi to ne polazi za rukom. Naime, već neko vrijeme pokušavam da pronađem dovoljno inspiracije za sastavljanje nečega što će odgovarati primarno mojim kriterijumima, ali jednostavno ne ide. Toliko hiljada riječi ispisanih dnevno, da na kraju ostanem bez i jedne za svoje blog postove. Ipak, teme o kojima ću, bez obzira na sve gore navedeno, uvijek rado pisati i za koje nikad neće ponestati riječi su muzika, filmovi, knjige i slične preporukice. Zato se odlučih da vas odmah upoznam sa jednim klasičnim tipom posta koji ćete moći redovno da čitate. Simbolično je nazvan “šarenolikost internet svijeta”, jer će upravo biti posvećen raznim internet otkrićima: od Instagram i Facebook profila, YouTube kanala, blogova, pa do članaka, sajtova i aplikacija. Sve u jednom.

Pa, da počnemo sa današnjim preporukama.

Blog: Brana’s Divine World

Predstavljam vam i od srca preporučujem Brana’s Divine World, blog iza kojeg stoji jedna mlada, ambiciozna, kreativna i divna djevojka iz Beograda imena Branislava Antović. Ovo je vjerovatno prvi blog koji sam počela pratiti i koji me redovno inspiriše. I danas sam, nakon dugog perioda praćenja istog, u dilemi oko toga šta me više privlači redovnom posjećivanju njene stranice – da li predivan stil, savršene fotografije uslikane od strane Jovane ili pametne riječi i savjeti. Upakovaću to sve sa jednim “kompletna atmosfera na blogu”. Sve je nekako prijatno, umjereno, lijepo, pametno i prizemno, a opet graciozno. Pravi mali ženski kutak izrađen sa mnogo stila, ljubavi i pažnje.

Website: BakingMad.com

Ako volite praviti slastice – ovo će vam se definitivno svidjeti. Meni kuhanje slanih jela nije strano, ali više sam ljubitelj pravljenja kolača i drugih slastica. Posebnu čar kompletnom procesu pravljenja daju slatke čokoladne namirnice, zar ne? Klik na link i pogledajte koliko samo divnih recepata, savjeta i preporuka tamo ima, a sve upakovano u jedan divan i funkcionalan sajt, na kojem možete pretražiti željene recepte po namirnicama, teškoći pravljenja, utrošenom vremenu itd. Sve u svemu, od mene su dobili 5+ i vjernog posjetioca.

YouTube kanal: JacksGap

Šta može biti neprivlačno u gledanju zanimljivih YT putopisa 2 prelijepa, duhovita brata blizanca sa britanskim naglaskom? Upravo tako – ništa. Vrijeme ispitnog roka redovno ubijam “čačkanjem po netu”, pa tako slučajno naiđoh na A Film For Ella. Znam da ćete reći “tipično patetično-ženski” za ovo, ali morate priznati da je sve divno odrađeno. Još ako bacite pogled na The Collaboration Project: Love, koji je u sličnom duhu, ostaćete jednako oduševljeni kao ja. Inače, JacksGap je video blog nastao, kako sam Jack kaže, iz ljubavi prema putovanjima i prenošenju dobrih priča. Koliko su dobri svjedoči i činjenica da ih je nedavno Skype angažovao da odrade seriju videa za njih. Zapratite ih, pa ćemo uskoro svi vidjeti finalni rezultat te saradnje.

Apps: Hitlist

Ovu preporuku moram započeti sa zahvaljivanjem jednom divnom tviterašu koji je mene upoznao sa istom. Pronaći će se on, ne sumnjam, a ja da ne bih dužila, nastavljam sa pričom o aplikaciji. Dakle, aplikacija je dostupna i za iOS i za Android korisnike. Njihov slogan “Tell us where you'd like to go, we’ll tell you when” vam sve govori. Registrujte se, izaberite gradove koje želite posjetiti te mjesto najbližeg aerodroma, a aplikacija će vam izbacivati sve najbolje i najjeftinije ponude letova na željene destinacije. Ako volite da putujete – ovo je pun pogodak.

Instagram: RafaelMantesso

Čovjeko-pseći profil. Svi ljubitelji pasa će se oduševiti, ali, sigurna sam, i oni koji nemaju ljubimaca. Malo kreativnosti, čovjekov najbolji prijatelj i foto-aparat je sve što je bilo potrebno Rafaelu za ova umjetnička djela. Ovaj Brazilac i njegov 5 godina star bull terrier su napravili mnooogo zanimljivih cartoon-fotografija i to, kako sam Rafael navodi, sve iz dosade. Bar je u početku bilo tako, obzirom da je sada već ovaj dvojac postao svjetski hit. Ja sam se oduševila i zbog ovakvih stvari zavoljela Instagram, koji sam zapravo do skora bojkotovala. Možda se i vama dopadne.

Photograph: Massimilliano Toscanelli

Massimiliano Toscanelli postao je fotograf 1989. godine, kada je imao samo 9 godina. Njegovi roditelji su bili odsutni, pa je on šunjajući se ušao u očevu sobu da uzme njegov fotoaparat. Igrao se s njim i zamolio svoju babu da sedne za fotografiju. Uslikao ju je i odmah se zaljubio u to. Godinama kasnije, nakon što je napustio Univerzitet u Bolonji i preselio se u Milano, imao je samo jedan cilj – postati profesionalni fotograf. Njegovim rečima, “portret je jedini pravi izraz potpunog ljudskog bića”.


Sa ovim Instagram profilom završavam današnji post preporuka. Iskreno se nadam da su vam se dopale i da ste pronašli nešto korisno ili barem zanimljivo. Ukoliko i vi imate nekakvu preporuku, voljela bih da je podijelite sa mnom.

Do idućeg posta,

Vaša L.

Podijeli sa drugima: