Slušaj, gledaj, čitaj…

Otkako me nema više na Loli, nekako mi nedostaju ovi šaroliki, sadržajni postovi, oni u kojima vam u 2-3 rečenice opišem i predstavim razne muzičke, filmske, književne, online i druge ljepote. U to ime danas donosim tri noviteta iz meni tri najdraže kategorije koje obilježavaju i sam blog.

SLUŠAJ: irieFM – Putevi

Izašla je prije dva dana, a već je hit. Zapravo, ona je bila hit i prije nego što je izašla. “Putevi” su novi singl jednog od (ne zamjerite mi na ovako hrabroj izjavi) trenutno najboljih domaćih bendova. Zaista. Sama pjesma bavi se prolaznošću, izborima i suočavanjima, a kako Vukašin, frontmen grupe, kaže – predstavlja “odu ličnim slabostima u varljivoj trci sa sekundama”. Karakteriše je ritam osamdesetih, neodoljiv i veoma zarazan, kao i isti takav vokal na koji smo svi već odavno navikli. A možda i nismo jer nas svaki put iznenadi ljepotom. U svakom slučaju, kliknite Play i uživajte – u spotu, u ritmu, u glasu, u priči. U svemu.

GLEDAJ: Big Little Lies

Vagala sam dugo da li da se ovdje nađe “The Knick” ili ova druga serija koju vam danas predstavljam, ali s obzirom da je prva nešto malo nekonvencionalnija, pa se kao takva neće svima dopasti, odlučih se upravo za “Big Little Lies”. Riječ je o nedavno snimljenoj krimi-drami koja će vas sve vrijeme držati napetim i zainteresovanim, prepunim emocija različitog tipa, a ono čime je mene impresionirala u prvom redu jesu muzika i gluma. U svakoj epizodi sam po dva-tri puta palila Shazam i tražila sve te muzičke ljepote koje su savršeno integrisane, a sa druge strane ostala sam zatečena nevjerovatnom glumom svakog pojedinačnog glumca koji se našao u seriji, uključujući i prekrasnu Nicole Kidman i Reese Witherspoon. Poseban naglasak staviću na klince koji su bukvalno briljirali u svojim ulogama. Istina, serija je pomalo vrste “očajne domaćice”, a jedan drag tviteraš ju je, u skladu sa tim, savršeno opisao sa “Game of Desperate Housewives”. Svakako, vrijedi gledanja.

ČITAJ: Kuhinja, Slađana Nina Perković

I za kraj, jedno djelo koje i te kako zaslužuje da se nađe u preporukama. Najprije, jer je domaće u svakom mogućem pogledu, a potom i jer je fenomenalno. Riječ je o zbirci 12 priča koje sve uvezuje motiv žene i njene želje da stvarnost u kojoj se nalazi promijeni na ovaj ili onaj način – neke od njih buntom, neke alkoholom, neke razmišljanjem o tome kako skuhaju glavu muža, a neke i pisanjem. U svakoj priči je glavna junakinja druga žena, često potpuno drugačija od one koju ste upoznali u prethodnoj priči, ali ih opet uvezuje to isto stanje bespomoćnosti i želje za bijegom od onoga u čemu se nalaze. Sjajna, sjajna knjiga i jedno veliko bravo za autoricu “iz komšiluka” i ekipu Imprimatura koja je izdala ovo djelo. Knjigu možete kupiti ovdje.

Kuhanje Sladjana Nina Perkovic Imprimatur


Do naredne priče i narednih preporuka,

vaša L.

 

2 komentara
 • Jasmina
  May 26, 2017

  Odlične preporuke, hvala!
  Samo moram dodati da meni Big little lies uopšte nije Očajne domaćice fazon. Naprotiv, ta lakoća življenja bogatih žena samo pojačava osnovnu poruku – nasilje u porodici je svuda oko nas i može se svakome dogoditi. Odavno nisam odgledala tako složenu seriju sa tako jakim društvenim porukama a tako dobro upakovanu da zavede na na prvi pogrešan utisak da je reč o sladunjavoj priči o dokonim bogatašicama. Nikol Kidman je prosto briljirala, a kasnije sam saznala da je ona inače veoma aktivna u borbi protiv nasilja nad ženama.
  U svakom slučaju, hvala ti što si seriju i ovde predstavila, volela bih da se o njoj i više govori.

  • Lovily
   May 27, 2017

   Zadovoljstvo je potpuno moje!

   Ni ja nigdje nisam naišla na nju dok mi jedan drugar iz Beograda, inače DJ, nije preporučuo da je pogledam zbog muzike (jer ko o čemu, DJ-evi o muzici, a meni je to srećom bitno).

   A ovo za Nikol nisam ni ja znala. Zaista je briljirala, a to koliko je lijepa – o tome se roman može pisati. Strašnu harizmu ima.

   Puno pozdrav! <3
   L.

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *