Slušaj, gledaj, čitaj…

zanimljive preporuke lovily

Otkako me nema više na Loli, nekako mi nedostaju ovi šaroliki, sadržajni postovi, oni u kojima vam u 2-3 rečenice opišem i predstavim razne muzičke, filmske, književne, online i druge ljepote. U to ime danas donosim tri noviteta iz meni tri najdraže kategorije koje obilježavaju i sam blog.

SLUŠAJ: irieFM – Putevi

Izašla je prije dva dana, a već je hit. Zapravo, ona je bila hit i prije nego što je izašla. “Putevi” su novi singl jednog od (ne zamjerite mi na ovako hrabroj izjavi) trenutno najboljih domaćih bendova. Zaista. Sama pjesma bavi se prolaznošću, izborima i suočavanjima, a kako Vukašin, frontmen grupe, kaže – predstavlja “odu ličnim slabostima u varljivoj trci sa sekundama”. Karakteriše je ritam osamdesetih, neodoljiv i veoma zarazan, kao i isti takav vokal na koji smo svi već odavno navikli. A možda i nismo jer nas svaki put iznenadi ljepotom. U svakom slučaju, kliknite Play i uživajte – u spotu, u ritmu, u glasu, u priči. U svemu.

GLEDAJ: Big Little Lies

Vagala sam dugo da li da se ovdje nađe “The Knick” ili ova druga serija koju vam danas predstavljam, ali s obzirom da je prva nešto malo nekonvencionalnija, pa se kao takva neće svima dopasti, odlučih se upravo za “Big Little Lies”. Riječ je o nedavno snimljenoj krimi-drami koja će vas sve vrijeme držati napetim i zainteresovanim, prepunim emocija različitog tipa, a ono čime je mene impresionirala u prvom redu jesu muzika i gluma. U svakoj epizodi sam po dva-tri puta palila Shazam i tražila sve te muzičke ljepote koje su savršeno integrisane, a sa druge strane ostala sam zatečena nevjerovatnom glumom svakog pojedinačnog glumca koji se našao u seriji, uključujući i prekrasnu Nicole Kidman i Reese Witherspoon. Poseban naglasak staviću na klince koji su bukvalno briljirali u svojim ulogama. Istina, serija je pomalo vrste “očajne domaćice”, a jedan drag tviteraš ju je, u skladu sa tim, savršeno opisao sa “Game of Desperate Housewives”. Svakako, vrijedi gledanja.

ČITAJ: Kuhinja, Slađana Nina Perković

I za kraj, jedno djelo koje i te kako zaslužuje da se nađe u preporukama. Najprije, jer je domaće u svakom mogućem pogledu, a potom i jer je fenomenalno. Riječ je o zbirci 12 priča koje sve uvezuje motiv žene i njene želje da stvarnost u kojoj se nalazi promijeni na ovaj ili onaj način – neke od njih buntom, neke alkoholom, neke razmišljanjem o tome kako skuhaju glavu muža, a neke i pisanjem. U svakoj priči je glavna junakinja druga žena, često potpuno drugačija od one koju ste upoznali u prethodnoj priči, ali ih opet uvezuje to isto stanje bespomoćnosti i želje za bijegom od onoga u čemu se nalaze. Sjajna, sjajna knjiga i jedno veliko bravo za autoricu “iz komšiluka” i ekipu Imprimatura koja je izdala ovo djelo. Knjigu možete kupiti ovdje.

Kuhanje Sladjana Nina Perkovic Imprimatur


Do naredne priče i narednih preporuka,

vaša L.

 

Podijeli sa drugima: