Šta kada nemate inspiracije?

lovily blog preporuke

Treba da napišem post.

Ali nemam inspiracije.

I šta onda da napišem kad nemam niti jednu ideju?

Ništa?

Ne može. Ne ide to tako. Mora nešto.

A onda se sjetim da je to stanje kroz koje svi prolazimo.

Svi mi koji se bavimo bilo kojim vidom stvaralaštva.

Neki imamo blog, neki smo novinari, neki pišemo knjige, za svoju dušu i dušu cijelog svijeta, možda čak i muziku, ali svima nam je dobro poznato stanje blokade.

Stanje u kojem jednostavno ništa ne funkcioniše kako treba, kao inače.

Zato vam u nastavku donosim nekoliko stavki koje meni pomažu da se resetujem, da dođem sebi i da ponovo uđem u stanje produktivnosti i stvaralaštva.

Promijenite online za offline

Prva i osnovna stavka je upravo ta, jer svi danas uglavnom inspiraciju tražimo u online svijetu. Sve češće imam osjećaj da se vrtim u krug i da gledam, čitam i slušam jedno te isto. Sve se ponavlja, sve je već viđeno, sve smo već prošli. Zato je izolacija od svega toga i dopuštanje sebi da uživate i apsorbujete stvarni svijet oko sebe još detaljnije najbolji način da ponovo oživite – stvaralački.

preporuke lovily blog inspiracija

Online vrijeme iskoristite pametno

Sigurno ste i sami bezbroj puta sjeli za radni sto, upalili računar da nešto uradite, a onda potrošili sate skrolujući po Tviteru i Instagramu, gledajući YouTube video klipove, ili još gore, kupujući na eBay-u neke nepotrebne sitnice. U takvim trenucima treba da se zaustavite na vrijeme, ali tako da, iako ne radite ništa produktivno, to “gubljenje vremena” izvedete na nekim korisnijim i pametnijim sajtovima. Onim koji će vam pružiti korisne i pametne informacije. Pogledajte neki TED Talk, čitajte neki kvalitetan poslovni blog u svom domenu, pregledajte Pinterest (mene možete zapratiti ovdje) ili bilo šta drugo jednako sadržajno.

Promijenite radnu okolinu

Uvijek isti dosadni ambijent. Isti kutak, radni sto, pozicija stvari na njemu i pogled u zid. Znam. Isto. Zato kada nastupe trenuci blokade, promijenite svoje radno okruženje. Otiđite u lokalni kafića koji je miran i pogodan za rad, posjetite neki coworking space, otiđite kod prijateljice/a. A možete i u park, jer ne mora se sve raditi na računaru, i dalje su u funkciji papir i olovka, zar ne? P.S. Ovaj fenomenalni personalizovani rokovnik možete nabaviti preko online shop-a Print4Party i to samo u Srbiji.

lovily blog rokovnik

Uskladite raspored prema inspiraciji

Pod ovim mislim na ono da li ste noćni ili jutarnji tip. Ja sam oboje, u smislu da volim jutra i rana ustajanja, ali obožavam ostati budna do kasno i najviše kreativnog posla uradim upravo u tim sitnim satima. A to je baš loša kombinacija, iz iskustva znam. Zato je, ako i vi noću najviše uspijete uraditi, dobro ne tjerati se da posao odradite u toku radnog dana, već te sate iskoristiti za ostale planove i obaveze, a onda noć rezervišite za pisanje i konkretan rad. Ili obrnuto, zavisno od toga koji ste tip. A ako imate problema sa organizacijom, pročitajte ovaj post sa nekoliko korisnih savjeta, alatki i prijedloga.

Spremite svoju sobu, čistite, brišite

Zvuči smiješno? Znam. Ali fizički rad bilo kog tipa koji ne zahtijeva umno razmišljanje, a traži fokusiranost na rad, najbolji je način da se opustite, skrenete misli i otpetljate one zamršene. Nakon dva sata čišćenja, spremanja i slaganja bićete opušteniji, složenijih misli i spremnije okoline za nastavak rada. Dakle – sve u jedan!

Pogledajte ovaj video

Mene niko tako dobro ne motiviše na rad, rad i rad kao Casey Neistat. Taj čovjek prevazilazi sve granice u svim kategorijama. A ovaj video je jedno od njegovih boljih djela. Iako sa nešto drugačijim fokusom poruke i pouke, i dalje jednako motivirajući i inspirirajući. Pogledajte, biće vam jasno.

Sa ovim videom završavam listu u nadi da će vam ovo pomoći de prevaziđete trenutke kada vam se ništa ne da, kada ne ide, kada ne znate šta i kako. A znate da morate sve. Ako imate neki drugi čarobni lijek za to stanje, podijelite u komentaru. Dobro će nam svima doći.

Do naredne priče,

vaša L.


Lovily čita: Pretraživač, Goran Petrović

Lovily sluša: irieFM – Putevi

Fotografisala: Mirjana Kovačević


* Ovaj post nastao je u okviru m:bloger projekta, u saradnji sa kompanijom m:tel, i nalazi se na m:blogu.

Podijeli sa drugima: