11 zanimljivih djela sa liste želja

lista zelja lovily

Praviti tekst sa listom knjiga koje nisam pročitala već tek želim da nabavim je besmisleno? Vrlo moguće. Ali isto tako može vama otkriti niz novih djela za koja niste čuli a zainteresuju vas svojim naslovom i tematikom, kao i omogućiti meni da čujem vaše mišljenje o nekim od ovih djela ukoliko ste ih pročitali. Ako ništa od toga – barem mi je bilo zabavno tražiti i popisivati želje, a uz to imam listu na koju se mogu vratiti naredni put kada odvojim parice za neko izdanje. Pa, da počnemo…

1. Creative Confidence

Creative Confidence je knjiga koju sam već naručila, i to tačno 31.12, tako da očekujem da će stići tek nekad oko 15.1. zbog niza neradnih dana. Riječ je o djelu iza kojeg stoje osnivači IDEO-a, jedne od nagrađenih i veoma popularnih dizajnerskih kompanija, a služi tome da inspiriše, objasni kreativne procese i nastanak ideja, kao i da pokaže i dokaže da kreativnost nije nešto šta karakteriše pojedince, već nešto šta svi imamo u sebi.

knjiga lovily creative confidence


2. Milk and Honey

Milk and Honey je zbirka poezije, potpuno neobična i jedinstvena u svemu. Rupi Kaur je knjigu izdala sama, a nakon što je prodala ogromne količine izdavači su sami zakucali na njena vrata. Sada broji preko 500 000 prodanih kopija. Sa njenim radom sam se još davno upoznala na Instagramu, jer svoje pjesme objavljuje i tamo, pa trk na njen profil da vidite o čemu pričam.

milk and honey knjiga lovily


3. Bloom

Bloom je napisala Estée Lalonde – jutjuberka sa kojom imam love-hate odnos, pa samim tim jedan dan želim da kupim knjigu a drugi mislim da je to bacanje para. Ona je u svakom pogledu jedinstvena i zanimljiva, neobičan jutjuber, veoma prirodna, pomalo feministički nastrojena, veoma otvorena za razgovor o temama o kojima mnogi ne žele da pričaju, i sve to pakuje na prepoznatljiv način. Napisala je ovo djelo koje definiše kao lifestyle priručnik, tako da bih, ako ništa, voljela da je prelistam. A i naslovna stranica je prelijepa.

bloom estee lalonde knjiga lovily


4. It

Priznajem, It želim da pročitam upravo jer iza njega stoji Alexa Chung – najčudniji i najzanimljiviji model današnjice, ako mene pitate. Iako je stilski potpuno suprotna svemu čemu ja težim, njen lik i stil me opet veoma privlače i zanimaju. Ovo je, kao i ona sama, potpuno atipična biografija. Zapravo, nije ni biografija, ali kroz čitanje saznate mnogo toga o njoj. Djelo ima skoro više fotografija nego stranica, na malom dijelu istih se uopšte nalazi ona, pa tako čak i naslovna nema njen lik.

alexa chung it knjiga lovily


5. Pretty Honest

Sali Hughes napisala je beauty priručnik – knjigu u kojoj možete pronaći pregršt savjeta, tutorijala, objašnjenja i trendova šminkanja. Pretty Honest se smatra jednom od najboljih beauty knjiga napisanih u posljednje vrijeme, a znamo da ja volim i šminku – dakle: wishlisted.

pretty honest knjiga lovily


6. Little Grey Cells

Ako volite Poirota kao što ga ja volim, voljećete i ovo zbirku njegovih pametnih izjava. Toliko.

poirot grey cells knjiga lovily


7. Londoners

Sigurno već znate koliko volim London pa nema potrebe da mnogo objašnjavam. Ovo konkretno djelo bilo je (ozbiljna) preporuka jedne drage prijateljice, a opisano je kao priča o danima i noćima u Londonu riječima onih koji ga vole, koji ga mrze, koji su ga napustili, koji žude za njim i koji ga žive.

londoners knjiga lovily


8. The Life-Changing Magic of Tidying Up

Slušam o ovom djelu od maja 2015, od tada je na mojoj listi za čitanje, ali se do sada samo uspješno preselila na onu “svi su je pročitali, samo ja nisam”. Navodno ćete nakon čitanja postati uredniji, organizovaniji, nećete gomilati bespotrebne stvari i život će vam postati ljepši. Ništa od toga mi ne treba, jer sam poznata po pedantnosti i minimalizmu u prostoru oko mene, ali i dalje želim da pređem ove redove koje je ispisala Marie Kondo.

the life-changing magic of tidying up knjiga lovily


9. Face Paint

Face Paint je napisala jedna od najpoznatijih vizažistica, ujedno i meni najdraža, Lisa Eldridge. Njen stil, njeno dugogodišnje iskustvo i rad sa velikim imenima učinili su da postane izuzetno cijenjana u svojoj branši, a kako joj je šminka cijeli život odlučila je da stvori i književno djelo posvećeno istoj. Face Paint nije biografija i priča o njoj i njenom radu, Face Paint je enciklopedija u kojoj ćete saznati sve o šminki od njenog postanka do danas i sve trendove koji su se smjenjivali godinama.

face paint lisa eldridge lovily knjiga


10. The Diary of a Nose

Francuski bestseler, knjiga o procesu nastanka parfema iza koje stoji čuvena modna kuće Hermès. Odavde mi već miriši na nešto zanimljivo za čitati.

knjiga the diary of a nose lovily


11. This Modern Love

This Modern Love je kreirao ali ne i napisao Will Darbyshire. Pitate se kako? Jednostavno. Ovaj jutjuber i bloger je pozvao sve čitaoce i ljude koji ga prate da mu dostave pisma, poruke, fotografije, riječi, ilustracije ili bilo šta drugo čime mogu odgovoriti na pitanja koja je postavljao nekoliko mjeseci. Nekoliko pitanja i desetine hiljada odgovora na svako uobličio je tako da dobijemo knjigu koja se bavi ljubavlju kakvu poznajemo danas.

this modern love knjiga lovily


I to je sve!

Dobro, lažem, nije.

Ovo je samo mali djelić ogromne liste, i to onaj djelić na kom se nalaze zanimljiva i interaktivna djela, ona koja vas mogu privući na brojne načine i kada ne znate mnogo o njima. Jedinstvene su u svom postojanju, svojoj formi, stilu i svemu ostalom.

Da li ste nešto od ovoga već pročitali? Javite šta i kakvi su utisci, da mogu redati prioritete. A ako niste, pišite koja vam se najviše dopada.

P.S. Sva djela možete kupiti na Book Depository, mom omiljenom online šopu. Nude besplatnu dostavu bilo gdje na svijetu, veoma su brzi i kvalitetna, a popusti su stalno aktuelni. I nema djela na koje nećete naići. Detaljnije o Book Depository pročitajte ovdje, a klikom na imena gore navedenih djela vidjećete koja je cijena svakog.

Do naredne priče,

vaša L.

Podijeli sa drugima: