5 savjeta za pridržavanje tokom kućne izolacije – koje sam i ja zabrljala

5 savjeta za kucnu izolaciju

Nije “kako da radite od kuće”, ali jeste “greške koje sam ja napravila, pa savjetujem vama da ih ne radite”. Ovo su neki generalni savjeti kako bi vam trenutna izolacija od svijeta i obavezanost da vrijeme provodite u četiri zida prošli što brže, efikasnije (ako vam je to cilj) i kako biste se što lakše vratili normalnim rutinama jednom kada za to dođe vrijeme. A ja se nadam se da će to biti uskoro.

1. Ako idete na posao – spremite se za posao.

Ovo ste čuli bezbroj puta, ali ponoviću i ja. Nemojte raditi u pidžami i raščupane kose – osim ako vam to nije životni đir uvijek. Veliku razliku čini kada se ujutru spremite, obučete nešto prikladno i stavite malo šminke na lice (ne full face, ali malo bronzera, maskara i highlight odrade posao). Stvar je u tome što ćete se onda osjećati zaista kao da ste na poslu, a ne kao da blejite i raduckate u kući. Uz to, ovi dani vam neće izgledati kao dani neurednosti i zatvorenosti u kući.

2. Kada idete na spavanje? A ustajete?

Pojednostavljeno – ustajte i liježite u ono doba u koje ste i prije ovog stanja u kom se nalazimo. Ovo sam i ja zeznula, pa sad pokušavam da ispravim stvar. Dodatna otežavajuća okolnost je što vam sada ne treba vrijeme za odlazak na posao koje ste ranije morali izdvojiti, pa i to povećava vrijeme provedeno u krevetu. Istina je da će uskoro (nadam se što prije) doći trenutak da opet ustajemo u 6 h i naš organizam to neće voljeti. Pridržavajte se svojih dosadašnjih rutina!

3. Pravite dnevne liste – obavezno!

S obzirom na to da sada imamo “sve vrijeme svijeta ispred sebe”, ulijenili smo se. Svi redom. To znači da ako treba da pospremimo ormar, nećemo se natjerati da to uradimo, jer pobogu može i sutra i prekosutra i… Shvatili ste već. Sa ovakvim ponašanjem se povećava naša pasivnost, deprimiranost, a dani postaju niz ležanja, spavanja, gledanja u TV i skrolanja po internetu. Zato svaki dan napravite listu stvari koje treba da uradite taj dan. Dakle, to čak nisu ni stvari koje se moraju uraditi, ali su stvari koje će vas držati zauzetim. To je ključno. Listu prilagodite vremenu koje imate na raspolaganju, što znači da ako radite od kuće, imate manje vremena i lista će biti manja, ali ako ne, onda je cijeli dan pred vama. Ja radim, tako da će moja lista biti nešto kraća i recimo za sutra će izgledati ovako:

  • Pospremiti ormar (osvježavanje, peglanje, preslagivanje i izbacivanje viška)
  • Napraviti listu potrepština (za poslije apokalipse)
  • Spremiti kupatil0
  • Pročitati 30 stranica “Crnog labuda”
  • Preći i očistiti jedan mjesec fotografija na telefonu (savjet iz blog posta sa 5 prijedloga šta da radite)

4. Odredite kutak za rad.

I ovo je jedan vrlo izlizan savjet, isto kao prvi, ali moram da ga ponovim. Odredite dio u stanu/sobi koji će biti namijenjen za rad. I neka to budu sto+stolica, nikako krevet i neke poluležeće varijante. Vjerujte mi na riječ, radila sam mnogo od kuće i ranije sam redovno govorila kako može i iz kreveta da se radi. Možda i može – ali ne treba!

5. Ne opterećujte se!

Čime? Time da postignete neke ultra velike stvari jer sad odjednom imate baš puno vremena za sebe. Viđam svuda po internetu kako ljudi pišu da sada možemo naučiti novi jezik, pogledati tonu filmova, pročitati sve nepročitane knjige itd. Ništa od toga ne morate. Držite se stila života i dnevih obaveza koje inače imate i dodajte tome malo više vremena za stvari koje volite (meni je to čitanje i sada maksimalno koristim vrijeme za to). Nemogući ciljevi će samo pogoršati stvar i osjećaćete se kao da ste protraćili neko vrijeme, kao da niste ispunili nešto što ste morali.

Srećno nam svima, čuvajte se i čitamo se uskoro!

L.

 

Podijeli sa drugima: