Divanhana – za srce i dušu, za sreću i tugu

divanhana

Završio je koncert. Sjeli smo da popijemo čašu vina, sumiramo utiske (odnosno pokušamo da to izvedemo) i potom nešto pregrizemo. Kuckam usput na dobijene poruke gdje sam bila, dobijam odgovor očekujem neki post sa utiscima. Trebam kući učiti za ispit, ali me ljepota ovog večernjeg petka vuče u suprotnom smjeru. Tražim izgovore i potvrdu za neučenje i dobijem komentar Ma bolje nemoj, napiši post o koncertu, naspavaj se, pa sutra. A onda skontam – ali kako da napišem post?! To je zaista nemoguće. Ovolika ljepota zvuka koju ja doživjeh večeras na koncertu Divanhane je neopisiva. Nema te kombinacije riječi koja će vama u glavu i srce usaditi doživljaj i osjećaj koji smo svi mi čitava dva sata upijali uz prigušena svjetla predivnog ambijenta Narodnog pozorišta Republike Srpske. Jednostavno nema.

Njen glas je čaroban. U pravom smislu te riječi. Opčini vas. Izgubite se u njemu.

Njihovo sviranje je maestralno. Toliko kvalitetno i harmonično da bez pretjerivanja mogu reći da su ti ljudi, briljantni muzičari grupe Divanhana, sa neke druge planete.

Njihova kolektivna i individualna harizma je bukvalno opipljiva, a ako joj dopustite da vas dodirne – ispuniće vas srećom.

Srce će vam zaigrati. Jeza će vas posjetiti. Suze se pojaviti. Otvorenih usta ćete slušati njen glas. A kada vas isti opije poput dobrog vina, počećete plesati, pjevati i nećete željeti da ikada prestane taj trenutak.

Eto, baš tako se osjećala bukvalno svaka osoba koja je prisustvovala večeras ovoj muzičkoj magiji i zaboravila da vrijeme postoji. Koja je putovala čarobnim muzičkim predjelima Balkana ispunjenim bujicom emocija.

I zato jedino šta imam poručiti svima vama koji upravo čitate ove redove jeste da nikako ne smijete propustiti koncert Divanhane ako se zadesi u vašem gradu. Vjerujte mi. Bile sevdalinke vaš fah ili ne. Osjetićete sve šta treba da osjetite. I onda ćete poželjeti da taj osjećaj zatvorite u jednu teglicu i nosite ga kući, za poslije.Divanhanu čine:

  • Naida Čatić (vocal)
  • Neven Tunjić (piano)
  • Nedžad Mušović (accordion)
  • Azur Imamović (bass guitar)
  • Rifet Čamdžić (drums)
  • Irfan Tahirović (percussions)

Divanhana na društvenim mrežama:


DIVANHANA-AUTUMN-TOUR-2014-WEB-2

Podijeli sa drugima: