Događaji koje ne smijete propustiti u Banjaluci

Banja Luka Say Cheese Photography

Ako ste Banjalučanin, onda je nemoguće da ne znate za ovih nekoliko događaja. Doduše, ne mora značiti da ste ih sve obišli, pa vam možda ovo bude podsticaj. A ako niste Banjalučanin, onda se nadam da ćete, ako ništa, zbog ovoga poželjeti da nam dođete.

U nastavku vam donosim šest meni izuzetno dragih i Banjaluci veoma bitnih događaja koji zaslužuju mnogo više pažnje, podrške i posjećenosti nego što je imaju. Iako su zapravo veoma posjećeni.

Demofest

Demofest i ja smo rasli zajedno. Njegova prva godina je i prva godina mojih odlazaka na koncerte i interesovanja za takve stvari. A evo sada već ima dugih 10 godina iza sebe. 10 godina rasta, razvijanja, mijenjanja i iskustva. 10 godina zrelosti. Iako sam potpuno subjektivna kada je ovaj festival u pitanju, sigurna sam u to da je on i objektivno jedan od najboljih regionalnih festivala. To je događaj koji Banjaluci donese život. Koji pretvori naš mali grad u epicentar. Koji donese boju, zvuk, miris i osmijeh svemu.

Za one koji ne znaju mnogo o Demofestu, to je festival koji je nastao sada već davne 2008. godine sa ciljem da promoviše alternativnu scenu, mlade perspektivne bendove i stvori zvijezde od malih a velikih talenata. Koncipiran je tako da posjetioci najprije slušaju i podržavaju mlade demo bendove koji se takmiče i dokazuju da su vrijedni velike scene, a potom uživaju u revijalcima koji uvijek čine neka velika i popularna imena. Sa svojim prepoznatljivim obilježjima, perfektnom organizacijom, činjenicom da je stvorio neke odlične regionalne bendove poput MORT-a, kao i da je omogućio banjalučkoj/bh. publici da sluša izvođače poput Kosheen, Mando Diao, Guano Apes, Kelis, Nouvelle Vague i Gentlemana, postao je događaj koji ne smijete zaobići.

I zato, ako planirate nekad posjetiti Banjaluku, a ljubitelj ste dobre muzike, neka to bude jul. Mjesec Demofesta.

demofest festival

banjaluka demofest

demofest hladno pivo

festival demofest

demofest publika banja luka kastel

demofest brand new heavies


Ko sve nastupa i šta je sve na programu ove godine pogledajte ovdje.


Teatar Fest “Petar Kočić”

Sa muzike na pozorište, jer ipak su to dvije meni omiljene umjetnosti. Teatar fest “Petar Kočić” je kulturna manifestacija koja za cilj ima popularizaciju pozorišne umjetnosti, a ako mene pitate – u tome i uspijeva. Nije mi baš uvijek polazilo za rukom da nabavim karte i pogledam sve predstave koje se igraju, što je jedna od mana jer nije svima i svakome dostupan, ali one koje jesam sa sigurnošću mogu reći da spadaju u kategoriju najboljih predstava ikad pogledanih. Jedan od primjera je i predstava “Doktor Nušić” o kojoj sam utiske prenijela i na svom blogu (pročitajte ovdje).

Sam festival je takmičarskog karaktera, a ove godine Banjalučanima, i onima koji se nađu u našem gradu, predstaviće se, između ostalog, Atelje 212, Gradsko pozorište Podgorica, Beogradsko dramsko pozorište, EXIT teatar i mnogi drugi. Karte su već u prodaji, pa ako volite pozorište i uživate u predstavama koje se odigravaju na daskama koje život znače, ne propustite ovaj ozbiljan i kvalitetan festival koji počinje 17. maja.

teatar fest petar kocic

teatar fest banja luka


Kompletan repertoar za ovu godinu pogledajte ovdje.


Mađunarodni festival mladog glumca “Zaplet”

Nastavljam u istom duhu, jer naredni događaj koji bih svakome preporučila kao nezaobilazan jeste “Zaplet”, Međunarodni festival mladog glumca koji organizuje Gradsko pozorište “Jazavac”, a koji ove godine puni 9 godina postojanja. “Zaplet” ima za cilj promociju mladih pozorišnih stvaralaca, sa posebnim naglaskom na glumce.

Program “Zapleta” ne čine samo predstave, već i brojne izložbe, koncerti i radionice, a tokom istog se dodjeljuju i tri nagrade: nagrada za najboljeg mladog glumca, najbolju glumicu i najbolju predstavu festivala. Uz to, svako veče publika bira glumca večeri.

Oktobar je, od kad je ovog festivala, postao mnogo veseliji, zanimljiviji i ljepši mjesec nego što je inače, jer osim što ga karakteriše tmurno jesenje vrijeme, u Banjaluci je uglavnom pasivan i nimalo interesantan ljubiteljima kulturnih i drugih dešavanja.

zaplet banjaluka gpj

gradsko pozoriste jazavac

gpj festival zaplet

festival mladog glumca zaplet


O kompletnom programu ćete se u dogledno vrijeme moći informisati ovdje.


Fresh Wave festival

Moram da priznam, prije nego što pređem na detaljisanje, da ni ja nisam bila na Fresh Wave festivalu. Mislim, jesam, ali vrlo kratko, pa se to ne može računati kao prava i konkretna posjeta. Ipak, i to mi je, zajedno sa listom izvođača koja se svake godine širi i poboljšava, dovoljno da znam da je ovo događaj koji zaslužuje da se nađe na listi.

Za one koji nisu upoznati, riječ je o festivalu elektronske muzike koji je u Banjaluku doveo neke od najvećih imena svjetske DJ scene. Održava se u avgustu, koji je, čini se, idealan mjesec za festivale ovog tipa. Ove godine slavi svoju 10. godinu postojanja, tako da se iskreno radujem da vidim šta će to sve organizatori izvesti za ovaj jubilej.

Neću dužiti. Ako volite ovu vrstu muzike, pogledajte video u nastavku. Sigurno ćete poželjeti da tri dana avgusta 2017. provede u Banjaluci.


Više o festivalu, kartama i programu pogledajte ovdje.


Banjalučki polumaraton

Kao potpuni novitet i sve veća atrakcija pojavljuju se trke koje se održavaju u gradovima širom regiona ali i svijeta. Banjaluka nije izuzetak, pa se tako treću godinu zaredom organizuje polumaraton na kojem je sve veći broj prijavljenih.

Vjerovatno mi prije tri godine ne bi ni palo na pamet da jedan sportski događaj uvrstim na ovakvu listu, ali sada su stvari dosta drugačije. Razloga su dva: ja sam u međuvremenu zavoljela trčanje, a ovaj događaj je postao izvor ogromne količine pozitivne energije i razlog posjete brojnih ljudi našem gradu. Čak je i proglašen sportskom manifestacijom 2015. godine.

Inače, 8. maja prošle godine polumaraton je istrčalo više od 500 trkača iz regiona i svijeta, zajedno sa čak 4 olimpijca i 40 elitnih trkača. Pored polumaratonske trke, održana je štafetna trka, u kojoj je bilo 70 timova, odnosno 280 trkača, a više od 3000 Banjalučana je istrčalo i Nektar Fun Run, trku zadovoljstva u dužini od 3 kilometra.

Pa, šta vi onda čekate? Prijavite se za treći po redu Banjalučki polumaraton ili počnite sa pripremama za naredni – kao ja.

mtel polumaraton banjaluka

polumaraton banja luka

Polumaraton banjaluka

polumaraton u banjaluci

Banjalucki polumaraton


Više o polumaratonu i prijavljivanju na isti pročitajte ovdje.


Konferencija “Konverzija”

I za kraj – nešto edukativnog karaktera. “Konverzija” je regionalna e-Business konferencija koja se prvi put održala u Banjaluci ove godine, a već je stekla titulu najbolje u regionu, barem prema riječima Istoka Pavlovića, jednog od najvećih marketing stručnjaka na ovim prostorima. Na jedno mjesto okupila je 20 najvećih poznavalaca oblasti PR-a, online marketinga, content marketinga, kao i one sa uspješnim pričama koje ostavljaju bez teksta.

Već prvu godinu na istoj je prisustvovalo više od 150 učesnika iz brojnih gradova BiH i susjednih država, tako da se iskreno radujem da vidim šta će donijeti naredna godina. Sigurno nešto još bolje, veće i kvalitetnije, jer rast u ovakvim uslovima i sa tako dobrim ljudima je zagarantovan. A ono šta će ostati tradicija jeste bezrezervno dijeljenje znanja i iskustva koje je okarakterisalo prvu godinu i koje predstavlja svojevrsni moto cijelog događaja.

Zato, ako vas digital zanima, pratite šta se to dešava sa Konverzijom i čekajte april 2018. godine kada će Banjaluka opet postati okupljalište najvećih stručnjaka i ljubitelja navedenih oblasti.

konverzija banja luka

istok pavlovic konverzija

regionalna konferencija konverzija banja luka

konverzija konferencija predavaci

konverzija e business konferencija

konferencija konverzija banja luka


Ko je sve bio, šta je pričao i kako se prijaviti pogledajte ovdje.


To bi bilo sve za danas. Čitamo se uskoro, a nadam se i vidimo nekom od gore navedenih događaja!

Vaša L.


Autor naslovne fotografije je Say Cheese Photography.

Autor fotografija sa Banjalučkog polumaratona je Aleksandar Čavić.

Autor fotografija sa festivala “Zaplet” je Aleksandar Čavić.

Autor fotografija sa Konverzije je Enis Muslimović.

Autori fotografija sa Demofesta su razni.


* Ovaj post nastao je u okviru m:bloger projekta, u saradnji sa kompanijom m:tel, i nalazi se na m:blogu.


Podijeli sa drugima: