Intervju: Vukašin Marković

Nedavno sam pisala o meni izuzetno dragom domaćem bendu imena Irie FM, a tekst je objavljen na sajtu Novog Polisa (možete ga pročitati ovdje). S obzirom da isti nije završio na blogu, a da Lovily čitaoci zaslužuje nešto još bolje i slađe, odlučih se da vas obradujem intervjuom sa Vukašinom Markovićem kojeg mnogi poznajete kao Bebana. Tviter zajednica mi je dala do znanja da ga izuzetno volite. Dakle, ne može biti greška. Tim više što je i Vukašin pristao na razgovor kada sam ga kontaktirala, tako da se potrudih da izvučem pokoju zanimljivu informaciju i da ga zajedno bolje upoznamo. Pa, da počnemo…


Ko je Vukašin Marković?

Vukašin ipak misli da još ne zna ko je.


Svi te znaju kao Bebana ili Vukašina iz Irie FM-a, ali gluma i muzika nisu tvoja primarna zanimanja. Čime se zapravo baviš i koja je uopšte poveznica svega toga?

Dizajn je moja prva ljubav i interesovanje. Kasnije se desila i muzika, a gluma je bila jedna epizoda kojoj se nikada nisam vratio. Bilo je lepo i to je to, nikad nije bilo potrebe za više od toga. Ne znam koja je poveznica, sva ta zanimanja se predstavljaju kao bliska, ali nikada ih nisam grupno tretirao, niti me je jedno navodilo na drugo. Ono što je važno jeste da i tretirajući ih odvojeno nikada nisam imao problema sa njima, osim izostanka jednog dela privatnog života zarad posla, ali bože moj.

ph by Marko Popović
Photo: Marko Popović

Kada bi se morao posvetiti samo jednom poslu, šta bi to bilo onda?

Taj odgovor tražim već godinama.


Nedavno si uplovio i u modne vode. Regionu je predstavljen brend REIN – ručno rađene kabanice, koje, moram priznati, izgledaju fenomenalno. Otkud u toj priči, koja je tačno tvoja uloga i kako sve to napreduje?

Ta ideja se desila zahvaljujući mojoj dobroj drugarici čija je to inicijativa, a moj naming i branding. Ona radi dizajn odeće, ja sam pomogao oko izgleda, kampanja, finansija. Radimo brižno na tome da bude odlično. Work in progress.

REIN


Da nećeš možda i u manekenske/modelske vode? 🙂

Ne.


Kako je nastao Irie FM?

Tako što su 3 momka sa Voždovca sela i napravila rege bend, a onda pozvali mene u isti da pevam. Momci se zovu Ćira, Mića i Darko.


Koji aspekt u muzičkoj karijeri ti je najdraži? Da li voliš stvaralački dio, snimanje, da li su live nastupi ti koji predstavljaju najveću čaroliju u kompletnom radu ili nešto skroz drugo?

Mislim da je to pre svega stvaralački deo….

Vukasin Beban Markovic


Često sam nailazila na izjednačavanje benda sa tvojom ličnošću. Neminovno je da si ti nosilac cjelokupnog imidža kao frontmen, iako, naravno, bez ostatka ekipe nema ni Irie FM-a. Da li je to ikada stvaralo problem u bendu i koliko je to po tebi okej?

To jeste ok, jer je prosto takva situacija i svi se slažu. Nikada se nije dogodilo da neko želi da bude negde drugde u bendu. Momci su pasionirani po pitanju muzike, ja ništa manje, ali prosto tu sam gde sam sa svojom dužnošću u bendu.

Irie FM
Photo: Ivan Grlić

Kada možemo očekivati album i sa čim ćete nas iznenaditi?

Nema albuma…to jest ko zna kad će. Samo singlovi. Slede 2 nova singla, 2 nova spota.


Lično smatram da je, iako je 90% muzike koju ja slušam iz kategorije strane, stvaralaštvo na našem jeziku odličan potez benda. Vjerujem da se ljudi (ovdje kod nas) lakše sažive i dožive ispjevano kada je na našem jeziku. Da li je to i za vas bio prevlađujući faktor za prelazak na srpski? Da li ostajete pri ideji dvojezičnog stvaralaštva, ili samo srpskom/engleskom jeziku?

Da, biće dvojezično, ali slažem se sa tobom na temu prevazilaženja jezičke barijere. Mnogo znači i to je toliko očigledno.


Šta je ključ dobre pjesme? Koji segment je najbitniji, prevlađujući, onaj koji će natjerati ljude da slušaju neku stvar iznova i iznova?

Refren.


Koje ti je najljepše muzičko iskustvo do sada?

Nemam pojma, bilo ih je tona, ne znam koje tačno.


A najružnije? Neki blam?

Sve greške ikad napravljene live.

Irie FM Demfost


Šta smatraš svojim najvećim uspjehom u životu do sada?

Da budem potpuno iskren, još uvek ništa specijalno.


Šta želiš postići u životu, kakvo je tvoje viđenje ostvarenja tebe kao ličnosti i, ono klišeistično pitanje – gdje se vidiš za 10-20 godina?

Reći ću ti za još 3 godine od sada.


Osnovna pitanja u vezi sa njim i njegovim životom i stvaralaštvom nisu bila dovoljna – naravno – pa odlučih da sve začinimo i završimo sa blic random pitanjima koja slijede u nastavku…


Pjesma koju trenutno slušaš na repeat?


Najdraži film svih vremena?


Omiljeno mjesto u kom si bio i zašto?

London, lepo mi tamo.


Beograd volim zbog…

prijatelja.


(lokalpatriotizam) Kakva ti je Banja Luka i šta/zašto voliš kod nje?

Ljude i gostoprimstvo.


Šišanje? Da, ne, uskoro, nikad?

Možda nekad.

ph by Dušan NIkolić
Photo: Darko Nikolić

Koji tip žene voliš?

Nemam pojma zaista, nisam se za ceo život bavio tipizacijom.


Šta prvo primijetiš na djevojci? Šta te obara sa nogu, šarmira i oduševljava?

Pogled.


Da li imaš djevojku?

Nemam.


Guilty pleasure?

Nemam.


Najgora navika koju imaš?

Mnogo kafe.


Kreativni nered ili potpuni red?

Potpuni red.

Photo: Ivan Hrnjiček
Photo: Ivan Hrnjiček

Šta je tvoja tajna vještina?

Ne mogu, neće više biti tajna.


Bojiš se…?

bolesti.


Najviše uživaš u…?

sviranju.

ph by Darko Nikolić
Photo: Darko Nikolić

Prva stavka na bucket listi?

Gliser.


Jutarnji/večernji rituali?

Kafa/kafa.

Photo: Ivan Hrnjiček
Photo: Ivan Hrnjiček

Sa ovim završavam intervju u nadi da sam obuhvatila mnoga pitanja na koja biste voljeli čuti odgovore Vukašina. Ako mislite da sam nešto propustila, ostavite u komentaru pitanje/napomenu. I ne zaboravite – Irie FM nastupa 16. jula na ZET festivalu u Šipovu, a ostatak nastupa i aktivnosti možete ispratiti na njihovoj Facebook stranici.

Do naredne priče,

L.

Podijeli sa drugima: