Kako da nabavite željene knjige po nižim cijenama

usteda na kupovini knjiga

U želji da se u narednom periodu posvetim malo više praktičnim savjetima (poput onih kako više čitati, koju knjigu izabrati, na koji način postižem sve i slično), započeću sa glavnom i najvećom boljkom – kako obezbijediti sve te prekrasne knjige koje svi mi beskrajno želimo, a da nam novčanik ne ostane baš potpuno prazan. Dakle, danas se bavimo patmenim dolaskom do svih “baš mnogo želim da čitam” naslova i ovo su moji skromni, potpuno jednostavni prijedlozi.

1. Sačekajte Sajam knjiga, ali obratite pažnju na ovo

Počeću sa najočiglednijom stavkom. Za razliku od zagrebačkog sajma knjiga na kojem sniženja i akcija skoro i da nema, beogradski (ujedno i najbolji u regionu) donosi izuzetne popuste. Za isto novaca možete kupiti daleko više naslova nego kada biste kupovali po redovnim cijenama u knjižarama. Istina, ako niste iz Beograda i sam put vas košta, ali sa dobrim unaprijed napravljenim planom, dobićete zanimljivo putovanje i mnogo knjiga koje dugo želite.

Međutim (!), ono što ja želim ovdje da naglasim je da proučite mapu kompletnog sajma i da se uputite ka dijelu sa polovnim knjigama. Ako me sjećanje dobro služi, on je bio prilično zavučen, ali tamo se krije blago. Cijene takve da ti skoro bude žao što je neko kultno djelo toliko jeftino i izdanja koja ste možda tražili baš dugo i bezuspješno. Većina knjiga je u sjajnom stanju, a ima i onih malo slabije očuvanih. U svakom slučaju, nezaobilazan dio.

2. Ja tebi – ti meni

Da, mijenjajte se za knjige, kao što ste nekad za sličice i salvete. Vi sigurno imate knjige koje ste pročitali i ne dopadaju vam se ili prosto ne planirate da im se vratite, a neko drugi sigurno ima baš one koje želite da pročitate. U krajnju ruku možete takve naslove i da prodate, pa da od dobijenih novaca kupite nove sa liste želja.

Ovakve trampe možete vrlo lako da uradite u nekim grupama knjigoljubaca na Facebook-u. Neke su baš namijenjene prodaji/zamjeni, a neke samo okupljaju entuzijaste koji se znaju spontano dogovoriti za razmjene. Ostaviću vam listu do njih, pa se obavezno učlanite. I na zaboravite, to su samo knjige. Ako nemaju baš neku veliku sentimentalnu vrijednost za vas, možda je dobro rješenje da ih proslijedite dalje, i tako mjesto napravite za nešto potpuno novo, očaravajuće.

3. Odaberite pametan način plaćanja

Jedna od akcija koja je uvijek aktuelna jeste 5-10% popusta prilikom plaćanje m-kartica opcijom UniCredit Bank Banja Luka u knjižari Kultura – mojoj omiljenoj knjižari. Šta to znači? Ako ste klijent banjalučke UniCredit banke i koristite njihovo mobilno bankarstvo, možete da aktivirate opciju da plaćanje vršite telefonom, bez potrebe da tražite karticu u novčaniku. Procedura je ista kao i za plaćanje karticom – prislonite telefon POS uređaju, ako je iznos do 30 KM ne morate ni PIN unositi, a ako je iznos veći samo unesete PIN. Koristeću ovu uslugu ostvarujete popust u nekoliko radnji, pa spisak pronađite ovdje. Off topic, u toku im je i nagradna igra, pa tako možete da osvojite neke baaaš kul nagrade ako koristite njihov m-bank i m-karticu (nisu knjige, ali jesu Samsung Galaxy Note 10+, Samsung Smart Watch i e-bike).

4. Ne zaboravite razne promo događaje

Dva puta godišnje Laguna organizuje “Noć knjige”, kada nudi do 40% popusta na svoje naslove. Na našu sreću, knjižare taj dan obezbijede popust oko 20% i na knjige drugih izdavača, tako da taj dan sveukupno bude jedan mali praznik knjiga.  Za ovakve prilike uvijek sačuvam ona skuplja Lagunina izdanja, tako da mi se popust i te kako isplati. Naredna “Noć knjige” će baš baš brzo (početkom decembra, ako se ne varam), tako da spremite spisak naslova i ne kupujte ništa do tada (A ja ću svakako spremiti i listu preporuka ukoliko vam ideja ponestane.) Osim toga, i omiljeni BookDepository imati baaaaš dobre popuste u cijeloj sedmici povodom BlackFriday-a (dostava im je besplatna!).

5. Idete li na pijacu?

Nedjelja na pijaci je nezaobilazna ako hoćete da ulovite neka odlična izdanja, a volite pre-loved (koliko je ovaj engleski termin sjajan supstitut za naše polovno) knjige. Tata je jednom tako kućnu biblioteku obogatio sa nevjerovatnom kolekcijom Dostojevskog (12 djela – 50-ak KM). Dakle, šta čekate?

To je sve! Sada je red na vas – ostavite u komentaru svoj savjet kako dolazite do knjiga koje baš želite čak i onda kada vam budžet nije veliki.

Podijeli sa drugima: