Nastja crta sunce i druge priče – za djecu i odrasle

lana bastasic nastja crta sunce

Ima sigurno dvije godine kako svaki put kada uđem u knjižaru zavirim na dječije police, zastanem kod Lane Bastašić i njene Nastje, virnem u knjigu i potom je vratim sa čežnjom.

Poslije ću; treba mi sad neka druga; dječija je knjiga; imam prečih troškova, čitam sada tri….i tako u nedogled sa izgovorima.

Ipak, ta želja da imam baš nju i da pročitam baš nju trajala je iz niza razloga, od kojih se najviše ističu ti što je autorica sugrađanka, što je knjiga dobila bezbroj pohvala i što me toliko privlačila svojim ilustracijama i izradom da bih je željela čak i samo zbog toga.

Ako pratite moje Insta priče (ovdje), onda znate da sam je nedavno (i napokon) pazarila. Naravno, čitanje je uslijedilo odmah i nije prestalo dok je nisam prešla kompletnu (za šta ne treba mnogo vremena). A kakvi su mi sada utisci?

OČARANA SAM.

lana bastasic lovily

Ljepša i od Singi Lumbe o kojoj sam pisala nedavno (tekst pročitajte ovdje) i brojnih drugih dječijih priča.

Zbog čega je tako lijepa?

Jer je spoj nevjerovatno lijepih životnih poruka, slatkih pričica i divnih ilustracija.

“Nastja crta sunce” je zbirka priča koje predstavljaju pogled jednog djeteta na život. Ovo nisu priče u kojima Nastja uči o životu, već u kojima Nastja podučava o životu – svoju tetku Lanu, svoje drugare i sve one koji čitaju njene priče.

nastja crta sunce lovily

Sa mnogo mašte i bez pretjeranog komplikovanja, Nastja nas uči kako da budemo srećni, kako da budemo drugari, kako se uči, kakvi su međuljudski odnosi, koliko je bitna komunkacija i bezbroj drugih stvari. Sve to čini krajnje spontano i kroz maštovite životne situacije, pri čemu važnu sponu između riječi i poruka predstavljaju upravo ilustracije koje je radila Sandra Dukić.

I zato, ako tražite knjigu za klince (predškolskog uzrasta) uzmite ovo. Ili ako tražite knjigu koju ćete vi pročitati i nakon koje ćete se osjećati lijepo – uzmite ovo. Ili u bilo kom drugom slučaju – uzmite Nastjine priče. Nećete se pokajati.

Do narednog posta,

vaša L.


Pročitajte još: Hoseinijev surovi i čudesni avganistanski svijet 


NAZIV DJELA: Nastja crta sunce i druge priče

AUTOR: Lana Bastašić

IZDAVAČ: KKIP, Banja Luka

GODINA IZDANJA: 2015

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura

CIJENA: 15,00 KM

Podijeli sa drugima: