Thriftbooks – online otkriće godine

thriftbooks polovne knjige online shop

Donedavno sam mislila da će najbolje online mjesto koje sam otkrila biti Book Depository – online prodavnica sa svim mogućim knjigama koje možete poželjeti i besplatnom dostavom bilo gdje u svijetu, o kojoj možete sve pročitati ovdje. Međutim, prevarila sam se. Otkrila sam nešto još bolje. Online prodavnicu sa svim mogućim knjigama na svijetu i dostavom bilo gdje u svijetu, ali korišćenih i sa deset puta manjom cijenom. Vidjeti neke od knjiga čije su redovne cijene išle od 30$ pa nadalje za svega nekoliko dolara učinilo me izuzetno srećnom i euforičnom. Ništa draže od povoljne kupovine nečega šta ste dugo željeli, ali zaobilazili zbog visoke cijene a realne (životne) nepotrebnosti.

Šta je, kako funkcioniše i zašto je toliko dobar?

ThriftBooks je, kao što sam u uvodu već napisala, online prodavnica polovnih knjiga sa sjedištem u Vašingtonu, osnovana sad već davne 2003. godine. Sama koncepcija iste je najbolje svjedočanstvo kvaliteta i popularnosti. U ovom velikom carstvu možete pronaći polovne knjige, audio kasete, DVD-eve, CD-ove i video igrice. Naravno, fokus je na knjigama tako da one u potpunosti dominiraju. Ponuda je ogromna, svaka knjiga ima obilježeno stanje u kom se nalazi, kao i dodatne oznake u slučaju određenih nedostataka (recimo znak za nedostajući dust cover/jacket ili znak za knjigu koja je iz lokalne biblioteke, kao i druge slične relevantne činjenice). Osim korišćenih tu ćete naravno pronaći i nova izdanja, kao i različite izdavače iz obje katagorije. Ponuda se stalno proširuje, uvećava i poboljšava, a dodatni popusti i akcije čine kupovinu još primamljivijom. Recimo, svi koji tek naprave nalog imaju 15% popusta. Osim toga postoji i rođendanski popust 15% na već postojeće niske cijene. Ili, još bolje, trenutno važi akcija “2 za 7, 3 za 10, 4 za 12$”. Isto tako, kada budete imali 50$ kupovine iza sebe (princip kumulacije – sabiraju se odvojene kupovine), ThriftBooks vam poklanja kupon od 5$ (a, oslikavanja radi, mnoge knjige možete nabaviti za svega 3$).

Jedina mana svega ovoga je što se dostava kod nas plaća 5$ i to za svaku knjigu pojedinačno s obzirom na to da se šalju sa različitih lokacija i u odvojenim paketima. Tom računicom može se ponekad desiti i da knjige koje koštaju mizerno malo dosegnu cijenu koju biste dali kod nas za novu. Ipak, ne mogu a da ne istaknem i kontraargument da postoje knjige koje ne možete nigdje drugdje nabaviti, pa je onda ta njihova regularna cijena sasvim prihvatljiva (ili povoljna u odnosu na takve nove knjige na stranom tržištu). Sam ThriftBooks je bogat knjigama koje su rariteti i više nisu dostupni, pa i zbog toga privlači mnoge kupce. A još jedna bitna napomena i moguća mana ove online prodavnice za neke od vas (meni svakako nije) tiče se dostave. Tu već morate biti strpljivi, jer knjige stižu iz Amerike, pa je potrebno nekih mjesec dana da dođu na vašu kućnu adresu.

U svemu tome ja sam našla jednu izuzetnu prednost i vrijednost. Možda regularne knjige koje kod nas koštaju 15-20 KM (7-10 €) izađu isto kada ih naručite sa ovog sajta sa uključivanjem cijene dostave, ali zato enciklopedije, kuharice i mnoga slična velika izdanja izađu nevjerovatno povoljnije! Upravo u tom segmentu je najveća radost ThriftBooks-a za mene. Teška srca bih odvojila 30+$ za Džejmijevu kuharicu, a evo nabavih je preko ovog sajta za svega 10$. I to u perfektnom stanju! Ista stvar je i sa dugo željenom biografijom Jessie J pod nazivom Nice to Meet You koja inače košta preko 30$, a ja sam je platila ispod 10$. Priznaćete, takve ponude se ne odbijaju. A ovakvih knjiga na listi želja ja, a vjerujem i mnogi od vas, imam mnogo.

Iskustva sa narudžbom

Moja prva narudžba na ThriftBooks-u, a definitivno ne i posljednja (update: već sam poslala novu narudžbu), sadržavala je dvije knjige: Jamie Oliver kuharicu i Nice to Meet You biografiju. Jamie Oliver – Jamie's Italy stigla je prva na moja vrata. Kupljena je u korišćena – dobro stanju za 10 dolara sa uračunatom dostavom. I bolja je od tog dobro stanja. Na dust jacket-u su malčice vidljivi tragovi korišćenja, ali ništa strašno. A kada skinete taj omot knjiga izgleda bukvalno kao nova. Na prvoj unutrašnjoj strani ispisano je Merry Christmas 2006, ali crvenom olovkom, jako sitno i na listu koji je potpuno šaren od slika, tako da je bukvalno nevidljivo (u dnu možete vidjeti sve ovo na fotografijama). Da nisam detaljno i pomno posmatrala stranice zbog ovog teksta, vjerujem da ne bih ni skontala taj momenat. U samoj knjizi sam pronašla jedan papirić sa bilješkama u vezi sa receptima – i to je sve od nedostataka koji postoje. Dakle – knjiga je maltene nova.

Nice to Meet You je stigla nešto kasnije, pa sam bila pomalo anksiozna po tom pitanju. Na sreću, našla je put do moje kuće i samim tim dokazala da je jedini problem udaljenost koja iziskuje više vremena za dostavu. Knjiga je kupljenja u korišćena – kao nova stanju. Tragovi korišćenja vidljivi su samo na dust jacket-u takođe. Isti je bijel, pa je malo potamnio vremenom, odnosno nema onu bjelinu kao iz štamparije. Sve ostalo izgleda perfektno i bez mane. Dakle – skinete dust jacket i imate novu knjigu.

Let's Do Maths

Kako bih vam najbolje objasnila isplativost kupovine na ThriftBooks-u, u nastavku ću izložiti i uporediti cijene moje narudžbe u pomenutom šopu i one koje su trenutno aktuelne na BookDepository (gdje sam ih prvobitno planirala kupiti kao nove).

ThriftBooks (polovno):

BookDepository (novo):

Zaključak?

Dobila sam knjige koje željeh dugo u skoro potpuno novom stanju i uz to uštedila cijelih 39,84$. Ako mene pitate, ovo je sjajno. Čak je i suvišno reći da je u pitanju dobra ušteda. Brojke govore sve.


Zadovoljna svojim iskustvom na ThriftBooks, već sam kreirala listu želja skoro dugačku kao onu na BookDepository. Malo po malo skupljam u kasicu sredstava za sva ova velika impozantna izdanja koja će napokon po super dobrim cijenama biti moja. Bez grižnje savjesti što sam puno potrošila na nešto šta mi nije nužno, i sa osjećanjem sreće što će napokon biti moje. Nadam se da je ovo i vama donekle pomoglo u  uspješnijem ispunjavanju željica.

Do naredne preporuke,

vaša L.


NAZIV: ThriftBooks

SJEDIŠTE: Vašington

PORIJEKLO KNJIGA: Razno

PONUDA: Preko 7 miliona korišćenih knjiga

JEZIK: Engleski i ostali

DOSTAVA: 4,99$ standardna, 9,99$ ekspresna

VRIJEME DOSTAVE: ≈ 30 dana

PRAVLJENE NALOGA: Besplatno

PLAĆANJE: VISA, MasterCard, PayPal

POPUSTI: oko 15%

POGODNOSTI: 15% rođendanski popust,  5$ gratis nakon 50$ kupovine itd.


IMG_2377
ThriftBooks paket – plastična vrećica sa logotipom i naljepnicom sa podacima.
IMG_2378
Jamie Oliver – Jamie's Italy: kao nova, sa manjim tragovima korišćenja na košuljici.
IMG_2428
Jamie Oliver – Jamie's Italy: unutrašnjost knjige, posveta.
IMG_2421
Jamie Oliver – Jamie's Italy: ivice knjige bez omota.
IMG_2422
Jamie Oliver – Jamie's Italy: knjiga bez omota.
IMG_2379
Jamie Oliver – Jamie's Italy: unutrašnjost knjige – netaknuta.
IMG_2381
Jamie Oliver – Jamie's Italy: unutrašnjost knjige – kao nova.
IMG_2881
Jessie J – Nice to Meet You: naslovna stranica, sa dust cover-om.
IMG_2883
Jessie J – Nice to Meet You: naslovna stranica, ivice knjige – bez dust cover-a.
IMG_2886
Jessie J – Nice to Meet You: unutrašnjost knjige – netaknuta.
IMG_2884
Jessie J – Nice to Meet You: posljednja stranica, sa dust cover-om.
IMG_2888
Jessie J – Nice to Meet You: unutrašnjost knjige.
IMG_2885
Jessie J – Nice to Meet You: unutrašnjost knjige.

 

Podijeli sa drugima: