Zvjezdana prašina

Nil Gejmen - Zvezdana praština

Baš kao što sam u posljednjoj priči posvećenoj Gejmenu napisala, kada se umorim od svakodnevice, poslova i kolotečine, ja uzmem u ruke neku njegovu knjigu i izgubim se u čarobnim svjetovima koje vješto kroji. Reći opet da mi je Gejmen jedan od najdražih pisaca bilo bi suvišno. Pa i ptice na grani do sada su to shvatile. Tim više jer se Nil već nekoliko puta našao na ovom blogu – najprije u priči o Nikadođiji, a potom i u onoj o Koralini.

Iskrena da budem, početak čitanja djela koje nosi naziv Zvjezdana prašina i nije bio tako sjajan. Dijelom jer sam bila umorna i pospana, dijelom jer je isti malo zbunjujući i prepun informacija i čudnih imena, a dijelom i jer sam bila skeptične. Znate ono kada čitate ko zna koje po redu djelo istog pisca, pa se bojite da će sav sjaj i ljepota izblijediti, jer je donekle nevjerovano da svako djelo bude briljantno. Uz to, iz Hoseinijevog primjera smo vidjeli da kada se pisac drži svog stila i tematike, vremenom ti dosadi čitati. Sve izgleda kao ponavljanje. Na sreću, od ovakvog utiska nema ni traga kada je Nil Gejmen u pitanju.

Razlog tome, sigurna sam, leži u dvije činjenice: prvoj da je talenat kojim raspolaže ovaj pisac izuzetnih razmjera i drugoj da je svaki čarobni, nestvarni svijet koji kroji toliko zanimljiv i razrađen do detalja, svaki drugačiji i svoj, da vam neće dosaditi ni nakon XY pročitanih priča.

Ova konkretna priča bavi se pustolovina Tristrana, 18-godišnjeg dječaka koji je nastao jedne zvjezdane noći sa druge strane Zida kao rezultat strasti jednog čovjeka sa one prave strane Zida i jedne gospe koja je bila vještičina robinja. Tristran je odrastao kao normalan dječak, nikad ne znajući za svoju drugu, čarobnu stranu, a sve svoje talente i istine će otkriti u nevjerovatnoj avanturi u čarobnom vilinskom svijetu, u koji će se upustiti tražeći zvijezdu padalicu ne bi li tako osvojio srce svoje dugogodišnje simpatije. Vještice, vile, gospe, Zvijezda i razni drugi nestvarni likovi, neki dobri neki loši, svi sa određenom sudbinom i funkcijom, vodiće vas kroz ovu prelijepo ispričanu bajku za odrasle.

I dok sam ja već u potrazi za ostalim njegovim djelima, najprije Američkim bogovima“, Okeanom na kraju puteljka“ i „Srećom, mleko“, koju će Laguna objaviti kroz nekih mjesec-dva dana, ostavljam vas da istražujete ove tri-četiri bajkovite preporuke koje sam do sada podijelila sa vama. A ukoliko vas budu zanimali utisci i o gore pomenutim još uvijek neistraženim djelima, javite mi! 

Do naredne priče,

vaša L.


NAZIV DJELA: Zvezdana prašina

AUTOR: Nil Gejmen

IZDAVAČ: Laguna, Beograd

GODINA IZDANJA: 2005

PRODAJNO MJESTO: Knjižara Kultura / Laguna prodajna mjesta

CIJENA: 10,40 KM / 4,90 € / 599 RSD

 

 

Podijeli sa drugima: