Intervju: Branislava Antović – Brana's Divine World

Na nastanak Lovily internet kutka uticale su dvije Brane, obje izuzetne ličnosti i vrijedne mnogo većeg isticanja od ovog usputnog pomena, ali nekako ću se ja već odužiti njima, sigurna sam. Njihove podrške da nije bilo nikada ne bih skupila dovoljno hrabrosti za ovaj korak. A to bi bila zaista velika šteta – jer mi je blog donio mnogo užitka i sreće, poznanstava, spoznaja i novih mogućnosti.

Jedna od pomenutih Brana je Branislava Antović – kreator Brana's Divine World bloga koja me inspiriše, motiviše i oduševljava iz dana u dan. Ima godina kako ja pratim njen rad i razvoj i čitam svaki post koji objavi. Zapravo, to je i prvi blog koji sam počela vjerno pratiti. Zato sa stopostotnom sigurnošću mogu reći da mi je i najdraži na području Balkana, jer me osim kvaliteta za njega vežu i brojne uspomene, kojima sada dodajem i naše nedavno druženje u Beogradu.

Branislavin blog je od jednog malog modnog kutka prerastao u pravo carstvo. Njeni postovi nikada nisu bili samo modni, jer je propratni tekst nosio uglavnom dodatnu dimenziju koju drugi modni blogovi nemaju. To i ne čudi jer pričamo o djevojci koja je završila studije novinarstva u Beogradu, pa joj nizanje riječi i stvaranje priča ide i te kako od ruke. Sada osim modne dimenzije tamo nalazimo i lifestyle, putne, enterijer i mnoge druge zanimljive objave vrijedne kako čitanja tako i vizuelnog uživanja – jer rad Jovane Tomašević, njene foto-saradnice, fascinira, i samo je upotpunio i podebljao postojeću ljepotu Braninog bloga.

Uzevši sve to u obzir poželjala sam da upravo sa njom porazgovaram o brojnim temama na mom blogu. Željala sam da upoznamo nju i njen rad, ali da usput popričamo i o blogovima, blogovanju i svemu šta su isti donijeli u savremenom dobu. Tim više jer sam nedavno pisala o tome kod nas – iz ličnog iskustva – a sigurno da nam Brana može ponajviše reći o ovoj temi. Na moju veliku radost, i Branislavi se ideja dopala, pa vam sada donosim njene odgovore na mnoga interesantna pitanja iz gore pomenutih oblasti.

Ko je Branislava Antović?

Večito dete sa ozbiljnim odnosnom prema životu, nimalo romantičan melanholik, profesionalac i kampanjac, ljubitelj druženja ali i samoće, pobornik slobode sklon emotivnom vezivanju za ljude, stvari i periode. Dakle, ja sam osoba u kojoj su se srele mnoge suprotnosti, otud meni nije baš uvek lako sa mnom. 

JT__3327-1050x700


Šta je za tebe i koliko važan blog/blogovanje danas?

Blogovanje je moj posao, otud i jako bitan deo moje svakodnevnice i mog života. No, najvažnije, to je aktivnost u kojoj i dalje maksimalno uživam (više no što sam u bilo kojoj drugoj kada je reč o poslu), baš kao i tog 12. oktobra 2010. godine, kada sam zaplovila blogerskim vodama.

JT__4356-1050x700


Lično nailazim na ogroman broj predrasuda i podrugljivih komentara na izjave bloger sam ili jutjuber sam (o tome sam čak i pisala u nedavnom postu). Da li smatraš da je blogovanje i jutjubing shvaćen i prihvaćen kod nas i zašto je to tako?

Iskrena da budem čini mi se da u Srbiji to više nije slučaj. Oni koji i dalje gaje predrasude i upućuje podrugljive komentare na račun blogerskog rada, samo su poprilično neinformisani i ne baš najbolje upoznati sa samom granom i njenim uticajem. Srećom, takvih je sve manje. Ili makar više nisu toliko glasni. Sa druge strane, mnoge velike kompanije i brendovi su shvatile važnost online oglašavanja i saradnje sa blogerima, što je vidljivo i kroz sve veći broj velikih kampanja u kojima su upravo blogeri glavni akteri. Takođe, veliki broj brendova smanjuje svoje budžete namenjene svojoj promociji na televiziji i štampi, i okreće se online oglašavanju, gde dominiraju portali i blogovi, ali i društvene mreže, na kojima su ponovo blogeri poprilično uticajni jer je dobar deo njih uspeo da od svojih profila na društvenim mrežama stvori male medije pogodne za oglašavanje. Dakle, posao blogera jeste prihvaćen, i sama činjenica da od tog posla živim već dve i po godine u mom slučaju to najbolje potvrđuje.

JT__9263-1024x683


Kako je nastao Divine World of Fashion, današnji Brana's Divine World?

Sasvim spontano i bez ikakvih ozbiljnih namera. U trenutku njegovog pokretanja, a bilo je to u oktobru 2010. godine, bila sam sveže diplomirani novinar, koji tek što je upisao master studije i koji je bio željan kreative i prakse. Kako do nje nisam mogla da dođem klasičnim slanjem CV-a na različite adrese (ni na jedan poslat mejl nikada nisam dobila odgovor) rešila sam da stvari preuzmem u svoje ruke te da sama sebi stvorim prostor na kojem ću moći da se kreativno izrazim, pišem o svojim interesovanjima i svim onim sitnicama koje su mi bile zanimljive i vredne pažnje. Kako sam u tom periodu pratila nekoliko inostranih modnih blogova taj koncept mi je bio posebno privlačan, pogotovo što me je moda oduvek interesovala, baš kao i pisanje o njoj. Međutim, već tada sam znala da će se moji postovi baviti i drugim, meni podjednako značajnim i interesantnim temama.

Branislava Antovic by Jovana Tomasevic


Kako je tekao proces kreiranja bloga? Konstrukcija, biranje imena, logotip…?

Sve osim imena se menjalo više puta. I to je sasvim normalno. Retko ko pronađe idealan izgled i logo svog bloga odmah. Štaviše, desi se da prođu godine od momenta pokretanja bloga do momenta kada on i vizuelno ispuni sve standarde njegovog autora. U mom slučaju se to desilo tek nakon tri godine. Tada su mi Milanka Ristović (koja je osmislila logo mog bloga) i Nikola Grujanac (koji mi je pomogao da kupljenu WP temu prilagodimo svojim potrebama) u tome mnogo pomogli, i neizmerno im hvala na tome.

Što se tiče imena do njega sam došla na jedan krajnje zanimljiv način. Naime, na dan pokretanja bloga, 12. oktobra, posetila sam izložbu Dalijevih skica pod imenom Divine Worlds of Dali. Na izlazu, dobila sam veliki poster sa najavom izložbe, koji sam po dolasku kući položila na zid. Koji sat kasnije sedela sam za svojim laptopom i razmišljala o imenu svog bloga na kojem sam već neko vreme radila. Tada sam ugledala natpis na posteru i sinulo mi je: Divine World of Fashion. Kada sam 2013. godine promenila koncept bloga, promenila sam i njegove ime tako da više nije bilo one odrednice „fashion. I tako je nastalo današnje ime: Brana’s Divine World. I zaista, te tri reči idealno oslikavaju sve ono o čemu pišem na svom blogu – deliće mog malog, božanstvenog sveta.

Branislava Antovic


Koje su stavke koje smatraš ključnim za neki blog? Šta su nezaobilazni segmenti koji presuđuju kvalitet bloga? Iz perspektive početnika – na šta se mora obratiti najviše pažnja kako bi se stvorio dobar blog?

Ima više bitnih stavki ali evo nekoliko koje ja smatram najvažnijim:

Branislava3

– Pišite blog kakav biste i sami čitali.

– Neka sadržaj bloga bude fokusiran na teme koje vas interesuju, inspirišu i o kojima imate šta da kažete.

– Pokušajte da se opremite što bolje u pogledu tehnike koja vam je neophodna kako biste brže i efikasnije završavali svoje blogerske obaveze.

– Obratite svu pažnju na vizuleni izgled svog bloga jer to je prvo na šta će i vaši čitaoci obratiti pažnju.

– Budite aktivni na društvenim mrežama, jer to vam je osnovni način da doprete do što šire publike.

– Neka blog bude odraz vaše ličnosti, zato u njegovom vođenju budite što iskreniji i svoji, jer sve drugo se vrlo lako prepozna i još lakše prezre od strane čitalaca.

– I najbitnije, ne računajte da ćete brzo i lako doći do zarade, jer mnogo vremena, rada i truda prođe od prvog napisanog do prvog plaćenog posta.


Koliko je izgled bloga (i sve iznad navedene tehničke stvari) relevantan za sveukupni uspjeh i kvalitet?

Poprilično. Ali ne i jedino što je važno. Jer, to je tek jedan od delića ove slagalice, koja se čini jednostavnom, ali zapravo, poprilično je komplikovana. I da bi se složila, potrebno je ispuniti mnogo više od tehnički kvalitetno pripremljenog bloga.

Sadržaj je njen najvažniji deo. Da, potrebno je upakovati ga na fin i vizuelno privlačan način, ali ako on nema poentu, ni najbolji dizajneri ovog sveta neće moći da učine vaš blog kredibilnim i relevantnim.

Branislava


Prvi savjet svih iskusnih blogera onima koji počinju sa blogovanjem je da pišu samo i isključivo ako to zaista vole i da im jedina pobuda ne bude novac i besplatni PR primjerci proizvoda. Ipak, činjenica je da svi koji pišu online pišu upravo da bi se njihov glas daleko čuo, odnosno da bi bili čitani. Koje savjete imaš novim blogerima za povećanje publike? Kako doći do onih kojima će kreirani sadržaj biti relevantan?

Ponovo se vraćamo na sadržaj. Kvalitetan sadržaj jeste najbolji način da stignete do kvalitetne publike. Napominjem: kvalitetne. One publike koja se i računa kao vredna. Da, to jeste duži i teži način, ali koristeći se njime postići ćete dugotrajnije i vrednije rezultate. Do mase je lako doći. Ali načine za to niti želim niti mogu da navodim.

Dakle, to je osnova. E sada ono što je svakako bitno jeste promocija tog sadržaja. Nemojte se bojati da to činite češće no što ste u prvi mah planirali. Dve-tri objave na Facebook stranici dnevno, isto toliko objava na Instagram profilu i Twitter-u. Zašto da ne? Morate prevazići strah od samopromocije jer je u online svetu ona krucijalna. Zatim, trudite se da sadržaj koji plasirate na društvenim mrežama bude koristan, informativan, zanimljiv. I ponovo, budite iskreni i svoji. Sve drugo će se vrlo lako prepoznati i prezreti.

Brana's Divine World


Tema koja se danas mnogo potencira i oko koje se dosta polemiše – da li je moguće živjeti od bloga. S obzirom da si se ti u potpunosti posvetila blogu, tvoj odgovor bi logično bio da, ali kako je došlo do toga? Da li je jednostavno došao trenutak kada je prihoda od bloga bilo dovoljno, pa si se samo upustila u te vode gradeći i praveći više ili je to bio malo veći rizik ponukan ljubavlju prema blogovanju? 

Taj trenutak se desio tačno 3 godine nakon što sam pokrenula blog. Radila sam kao urednik u jednom poznatom magazinu, kada sam shvatila da i u finansijskom ali i u emotivnom smislu mogu mnogo više da dobijem baveći se blogovanjem no novinarstvom. Kako je došlo do toga? Upornošću da na svom blogu prezentujem što kvalitetniji sadržaj. To su klijenti prepoznali i kontaktirali me sa željom da radimo zajedno. Iz meseca u mesec bilo ih je sve više i u jednom trenutku sam shvatila da mi blog donosi mnogo više i u pogledu novca i u pogledu zadovoljstva. I tada je bilo sve jasno. Danas, mogu samo da budem ponosna na tu odluku, jer je jedna do najboljih koje sam donela u životu.

Branislava Antović


Koji ti je najdraži dio blogovanja i svega što si kreirala sa Brana's Divine World, a koji najmrži/najgori?

Dragih ima zaista mnogo – mogućnost da u potpunosti sama raspolažem svojim vremenom i obavezama, sloboda da u potpunosti nezavisno uređujem sadržaj na svom blogu, prilika da upoznajem i sarađujem sa neverovatnim ljudima, da putujem i prisustvujem zanimljivim događajima… Sa druge strane, negativnih je daleko manje, ali ako bih morala da navedem jednu stvar onda bi to bila činjenica da moj posao zapravo nikada ne prestaje. Ja nemam tu mogućnost da nakon 17 h zatvorim vrata svoje kancelarije i nastavim svoj dan bez obaziranja na svoj posao do sutra ujutru… U mom slučaju, on je uvek tu. I vikendom, i praznicima, i na odmoru. I da, to ume da bude zamarajuće.

Branislava


Kao i u prethodnom intervjuu sa Vukašinom Markovićem, ne možemo završiti priču bez random blic pitanja o Braninim preferencijama i ljubavima u nekim od tema kojima se bavi Lovily, a iz kojih ćemo saznati nešto više o njoj. Naravno, počinjem sa muzikom, knjigama i filmovima…

Omiljena pjesma?

Grover Washinton Jr – Just the Two of Us.

Omiljeni film?

Ovde naprosto mora ići 3u1 odgovor:

  • Svi predsednikovi ljudi,
  • Oldboy i
  • Šindlerova lista.

Omiljena knjiga?

Vreme smrti, Dobrica Ćosić.

Trenutno čitaš…

Komo, Srđan Valjarević

Omiljeni grad?

Beograd.

Omiljeno mjesto u Beogradu?

Bistro Dokolica.

Omiljeni slatkiš?

Ruske kape.

Omiljeni Instagram profil?

Profil hrvatske blogerke Ljupke Tanevske – @ljupka_tanevska.

Blog-preporuke? Koga i šta čitaš?

U poslednje vreme uživam u lifestyle portalima koji nude tekstove na najrazlitčije teme: od mode do uređenja doma (zvuči poznato? 😉 ) poput:

Omiljeni brend?

COS.

Brana's signature scent?

Dior Addict.


Branislava na društvenim mrežama:

Blog: Brana's Divine World

Instagram: @branyaudrey

Twitter: @braNYaudreY

Facebook: Brana's Divine World

 


Još fotografija:


Do naredne priče,

L.

Podijeli sa drugima: