Ako još uvijek niste nabavili ove knjige – sada je prava prilika!

Ponovo je došla ta noć kojoj se najviše radujem – „Noć knjige“. 16. decembra od 17 do 24h će se u svim Laguna knjižarama i prodajnim mjestima održati događaj koji svi knjigoljupci željno čekaju jer donosi popuste do 40%, a o kojem sam već pisala početkom godine (ovdje).

Ovaj put neću dužiti priču i praviti računicu da vam pokažem koliko je korisno da baš ovaj dan odete u knjižaru i nabavite željene naslove. Umjesto toga, donosim vam listu 10 djela koje sam ja željno iščekivala u svojoj biblioteci, koje sam pročitala u jednom dahu i koje spadaju u red omiljenih, iz ovog ili onog razlog.

Neke možda budu baš po vašem ukusu, za neke možda shvatite da su idealan poklon osobi koju volite za ove predstojeće praznike, ali u svakom slučaju garantujem da će ovdje biti za svakoga ponešto. Zato obavezno bacite pogled i pročitajte koju riječ o ovih 10 fenomenalnih djela.

Ako volite bajke: Nil Gejmen – Knjiga o groblju

knjiga o groblju nil gejmen

Da vam kažem – ovo je možda najdraža knjiga koju sam ikad pročitala. I to sasvim neočekivano, moram dodati. Prije toga sam se već družila sa Gejmenom, i tako naivno pretpostavila da će Nikadođija (o kojoj sam detaljno pisala ovdje) ostati zauvijek favorit, ali to se nije desilo. Knjiga o groblju je priča o dječaku kojeg odgajaju stanovnici groblja, umrle duše u hiljade prethodnih godina, i kojeg love neki skroz zli i pokvareni likovi nakon što su ubili njegove roditelje. Ima tu još mnogo detalja i zavrzlama, ali neću da vam kvarim čitanje. Uživaćete u svakoj stranici ove nevjerovatno zabavne, uzbudljive, strašne, emotivne i dirljive priče.


Regularna cijena: 13,70 KM/ 6,40 € / 749 RSD


Ako volite kolumne, zabavne i poučne: Lazar Džamić – Čaj od šljiva

caj od sljiva lazar dzamic lovily

Još jedno ovogodišnje čitanje koje me oduševilo. Mnogo riječi hvale sam čula o Čaju od šljiva, pa tako nabavih svoj primjerak kratko nakon izdavanja – srećom, jer je ubrzo prvi tiraž bio rasprodat. Opšte je poznato da obožavam Englesku i London, a Džamićeve kolumne se bave upravo tim – životom u Londonu, poređenjem života ovdje na Balkanu i tamo na ostrvu, kao i mentaliteta i osobina koje nas obilježavaju kao narode. Zagarantovano mnogo smijeha, zanimljivih činjenica i otvaranja očiju. Kompletnu recenziju, ne predugu a opet detaljniju, možete pročitati ovdje.


Regularna cijena: 9,10 KM/ 4,30 € / 499 RSD


Ako volite istorijska djela i teške priče: Džon Stajnbek – O miševima i ljudima

o misevima i ljudima dzon stajnbek lovily

Uh. Stajnbek, kultni Stajnbek. Biću kratka i reći da je ovo jedno od najboljih djela koje sam pročitala. Dovoljno kratko da ga pročitate u nekoliko sati, a dovoljno duboko da vas ostavi danima zatečene i zapitane nad brojnim životnim stvarima i događajima. Moguće su i suze, ako ste malo plačljiviji tip kao ja. Ipak je riječ o surovosti života i svega šta nam isti donosi.


Regularna cijena: 10,60 KM/ 5,00 € / 599 RSD


Ako volite kuhinju i slastice: Plazmastičarnica

plazma plazmasticarnica lovily

Plazma je idealna i za kad nam se jede slatko, i slano, i kad smo gladni, i kad putujemo, i za doručak, i u kolačima. U prevodu: uvijek. A uz ovu knjigu recepata doživjećete je u potpuno drugom svjetlu. Brojni slatki ali i (nećete vjerovati) slani recepti spakovanu su u ovu prije svega praktičnu i lijepu kuharicu, a dodatna ljepota iste jeste činjenica da su sve kreirali domaći blogeri i veliki ljubitelji hrane. Odličan projekat, još bolja realizacija, tako da sve same pohvale idu Laguni.


Regularna cijena: 12,70 KM/ 5,90 € / 699 RSD


Ako volite klasike: Ivo Andrić – Priče o moru

price o moru ivo andric lovily

Pričati o Andrićevim djelima i tupiti o tome koliko su dobra postalo je zaista beskorisno. Pored činjenice da pričamo o ekskluzivnoj zbirci šest njegovih pripovijetki, nemoguće je ne naglasiti i ljepotu tematike kojom se pomenute bave. More, njegova opojnost i uticaj na umno stanje čovjeka, kao i ta konstantna težnja za odlazak ka istom nešto su šta će zauvijek biti inspiracija za djela i želja za doživljavanjem. Kako čitalačkim tako i stvarnim. Zato je bilo samo pitanje vremene kada ću posegnuti za ovom knjigom na policama knjižare i preporučiti je vama na blogu.


Regularna cijena: 12,70 KM/ 5,90 € / 699 RSD


Ako volite poučna naučna djela: Bil Brajson – Kratka istorija bezmalo svačega

kratka istorija bezmalo svacega bil brajson lovily

I o ovom djelu sam pisala već i to u sklopu preporuka kreiranih za m:agazin, a koje sam potom prenijela i ovdje na blogu. Da ponovim već rečeno, ovo je djelo u kojem je Brajson na jedan jednostavan, zabavan i duhovit način napravio mini enciklopediju koja obuhvata brojne pojave u prirodi i oko nas. Sve je objasnio na toliko čitljiv i zanimljiv način, da je nemoguće da brojne činjenice iznijete u djelu čitaoci ne shvate, ne zapamte i ne spomenu prvom prilikom u nekom razgovoru.


Regularna cijena: 18,90 KM/ 8,80 € / 999 RSD


Ako volite biografije: Volter Ajzakson – Stiv Džobs

stiv dzobs volter ajzakson lovily

Malo kome ime Stiv Džobs nije poznato. Ovaj velikan u svijetu tehnologije, biznisa i dizajna biće zauvijek zapamćen kao neko ko je donio promjene, ko je usavršio i unaprijedio svijet tehnologije i omogućio kreiranje nekih od najljepših i najfunkcionalnijih gadžeta i uređaja na svijetu. Apple će zauvijek biti cijenjen brend, a šta je sve bilo potrebno da se postignu takvi uspjesi i kakav je bio njegov život možete saznati upravo kroz ovu kvalitetnu i sveobuhvatnu biografiju. 

P.S. Ova knjiga je bila moj ulov na jednoj od prethodnih „Noći knjiga“, a umjesto tada za mene velikih 25 KM, platila sam je svega 15.


Regularna cijena: 25,20 KM/ 11,80 € / 1399 RSD


Ako volite drame: Ema Donohju – Soba

soba ema donahju lovily

„Soba“ spada u istu kategoriju djela kao i gore pomenuta „Knjiga o groblju“. Riječ je o knjizi koju sam pročitala malo nakon objavljivanja, a koja me je u potpunosti oduvala i pogodila. Vjerovatno da ste mnogi već pogledali film, u kojem jedino mogu da pohvalim ulogu malog Džeka jer je oduševila u svakom pogledu. Međutim, ako se još niste dali u čitanje djela – počnite odmah. Ni trećinu emocija, stanja i svega kroz šta su prošli Džek i njegova majka zatvoreni u jednoj sobi, daleko od stvarnog svijeta, i boreći se za opstanak u toj i van te sobe, film nije mogao da opiše. Ali zato knjiga jeste.


Regularna cijena: 18,90 KM/ 8,80 € / 999 RSD


Ako volite muziku: Aleksandar ŽikićMesto u mećavi

mesto u mecavi aleksandar zikic lovily

EKV je meni najdraži domaći bend, Milan apsolutni pobjednik u konkurenciji muzičara, tako da moje interesovanje za „Mesto u mećavi uopšte ne iznenađuje. I vi ćete je odabrati samo ako spadate u istu kategoriju ljubitelja i poštovalaca njegovog lika. Jedino šta vam mogu garantovati jeste to da je knjiga odlična, sistematična i prepuna zanimljivih podataka. Možda i jedna od najboljih muzičkih biografija koje sam pročitala. Pri tome još moj primjerak sadrži posvetu autora. Pravo malo blago.


Regularna cijena: 16,50 KM/ 7,70 € / 899 RSD


Ako volite ljubavne priče: Nikolas Sparks – Beležnica

beleznica nikolas sparks lovily

I za kraj ljubavna priča, jer bez takvih ne može proći ni čitanje ni moje preporuke. „Bilježnica“ je dugo i strpljivo čekala u redu na mojoj to-read listi. Prije toga sam, kao i svi, pogledala film nekoliko puta (i isto toliko oplakala), a iskustva sa čitanjem sam se donekle plašila. Razlog tome je jedan – u glavi sam imala usađene likove kakvi su napravljeni u filmu i dovoljno sam ih zavoljela da čitanjem ne bih mogla da zamislim nikoga i ništa drugo. Srećom došla je pod moje ruke, a prolazak kroz ispisane stranice bio je jednako lijep kao i onaj kroz filmske scene.


Regularna cijena: 15,70 KM/ 7,30 € / 799 RSD


Eto. Toliko za danas. Mislim da će vam ovo biti dovoljno inspiracije za predstojeću Noć knjige koja donosi popuste i do 40%.

Srećan vam ulov!

Do naredne priče,

vaša L.


amoreta knjige laguna lovily blog


*Ovaj post nastao je u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.


Photo by (najkuliji) Say Cheese Photography.

6 komentara
 • Zana
  December 10, 2016

  Odličan post draga! Neke sam pročitala, neke nisam.
  “O miševima i ljudima” – definitivno moram da kupim!

  • Lovily
   December 10, 2016

   Hvala draga Žana! Drago mi je što ti se dopada! 🙂
   A Stajnbeka uzmi definitivno. I obavezno javi utiske!

   :*

 • Mama iz magareće klupe
  December 10, 2016

  Sad si me podsetila da Caj od sljiva stoji mesecima na polici, a zaboravljena. Bio bi red da se upoznam sa njom, konacno. 🙂
  Inace, iscekujem 16. kao veliki knjihogolicar, sa okvirnim spiskom (a koji po prvilu bude prosiren uzivo).

  • Lovily
   December 10, 2016

   Draga Mamo iz magareće klupe,

   Hvala na komentaru! Muke su to, tačno znam. A svaki put na policama pronađemo nešto novo! 🙂
   Imaš li kakvu preporuku za mene?

   Eto onda napomena da se posvetiš Čaju od šljiva. Brzo je čitanje (baš brzo), veoma zabavna, poučna, pogotovo ako te zanima život vani. Moja najveća želja je upravo da se preselim u London, pa je tako knjiga dobila dodatnu vrijednost i čar. 🙂

   Puno pozdrava,
   L.

 • Mirjana
  December 10, 2016

  Odlične preporuke! Knjiga “Čaj od šljiva” mi je najviše privukla pažnju. 🙂

  • Lovily
   December 10, 2016

   Hvala, draga Mirjana. 🙂 Drago mi je što ti se dopadaju. A “Čaj od šljiva” je odlična knjiga. Imaš u tekstu link za kompletnu recenziju koja će ti najbolje opisati sve. Brzo je čitanje, zabavna, duhovita i poučna. I ne košta mnogo. Dakle, sve u jedan!

   Javi šta si ulovila ako odeš na Noć knjige. 🙂

   Puno pozdrava!
   L.

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *