Ako još uvijek niste nabavili ove knjige – sada je prava prilika!

lovily blog laguna

Ponovo je došla ta noć kojoj se najviše radujem – „Noć knjige“. 16. decembra od 17 do 24h će se u svim Laguna knjižarama i prodajnim mjestima održati događaj koji svi knjigoljupci željno čekaju jer donosi popuste do 40%, a o kojem sam već pisala početkom godine (ovdje).

Ovaj put neću dužiti priču i praviti računicu da vam pokažem koliko je korisno da baš ovaj dan odete u knjižaru i nabavite željene naslove. Umjesto toga, donosim vam listu 10 djela koje sam ja željno iščekivala u svojoj biblioteci, koje sam pročitala u jednom dahu i koje spadaju u red omiljenih, iz ovog ili onog razlog.

Neke možda budu baš po vašem ukusu, za neke možda shvatite da su idealan poklon osobi koju volite za ove predstojeće praznike, ali u svakom slučaju garantujem da će ovdje biti za svakoga ponešto. Zato obavezno bacite pogled i pročitajte koju riječ o ovih 10 fenomenalnih djela.

Ako volite bajke: Nil Gejmen – Knjiga o groblju

knjiga o groblju nil gejmen

Da vam kažem – ovo je možda najdraža knjiga koju sam ikad pročitala. I to sasvim neočekivano, moram dodati. Prije toga sam se već družila sa Gejmenom, i tako naivno pretpostavila da će Nikadođija (o kojoj sam detaljno pisala ovdje) ostati zauvijek favorit, ali to se nije desilo. Knjiga o groblju je priča o dječaku kojeg odgajaju stanovnici groblja, umrle duše u hiljade prethodnih godina, i kojeg love neki skroz zli i pokvareni likovi nakon što su ubili njegove roditelje. Ima tu još mnogo detalja i zavrzlama, ali neću da vam kvarim čitanje. Uživaćete u svakoj stranici ove nevjerovatno zabavne, uzbudljive, strašne, emotivne i dirljive priče.


Regularna cijena: 13,70 KM/ 6,40 € / 749 RSD


Ako volite kolumne, zabavne i poučne: Lazar Džamić – Čaj od šljiva

caj od sljiva lazar dzamic lovily

Još jedno ovogodišnje čitanje koje me oduševilo. Mnogo riječi hvale sam čula o Čaju od šljiva, pa tako nabavih svoj primjerak kratko nakon izdavanja – srećom, jer je ubrzo prvi tiraž bio rasprodat. Opšte je poznato da obožavam Englesku i London, a Džamićeve kolumne se bave upravo tim – životom u Londonu, poređenjem života ovdje na Balkanu i tamo na ostrvu, kao i mentaliteta i osobina koje nas obilježavaju kao narode. Zagarantovano mnogo smijeha, zanimljivih činjenica i otvaranja očiju. Kompletnu recenziju, ne predugu a opet detaljniju, možete pročitati ovdje.


Regularna cijena: 9,10 KM/ 4,30 € / 499 RSD


Ako volite istorijska djela i teške priče: Džon Stajnbek – O miševima i ljudima

o misevima i ljudima dzon stajnbek lovily

Uh. Stajnbek, kultni Stajnbek. Biću kratka i reći da je ovo jedno od najboljih djela koje sam pročitala. Dovoljno kratko da ga pročitate u nekoliko sati, a dovoljno duboko da vas ostavi danima zatečene i zapitane nad brojnim životnim stvarima i događajima. Moguće su i suze, ako ste malo plačljiviji tip kao ja. Ipak je riječ o surovosti života i svega šta nam isti donosi.


Regularna cijena: 10,60 KM/ 5,00 € / 599 RSD


Ako volite kuhinju i slastice: Plazmastičarnica

plazma plazmasticarnica lovily

Plazma je idealna i za kad nam se jede slatko, i slano, i kad smo gladni, i kad putujemo, i za doručak, i u kolačima. U prevodu: uvijek. A uz ovu knjigu recepata doživjećete je u potpuno drugom svjetlu. Brojni slatki ali i (nećete vjerovati) slani recepti spakovanu su u ovu prije svega praktičnu i lijepu kuharicu, a dodatna ljepota iste jeste činjenica da su sve kreirali domaći blogeri i veliki ljubitelji hrane. Odličan projekat, još bolja realizacija, tako da sve same pohvale idu Laguni.


Regularna cijena: 12,70 KM/ 5,90 € / 699 RSD


Ako volite klasike: Ivo Andrić – Priče o moru

price o moru ivo andric lovily

Pričati o Andrićevim djelima i tupiti o tome koliko su dobra postalo je zaista beskorisno. Pored činjenice da pričamo o ekskluzivnoj zbirci šest njegovih pripovijetki, nemoguće je ne naglasiti i ljepotu tematike kojom se pomenute bave. More, njegova opojnost i uticaj na umno stanje čovjeka, kao i ta konstantna težnja za odlazak ka istom nešto su šta će zauvijek biti inspiracija za djela i želja za doživljavanjem. Kako čitalačkim tako i stvarnim. Zato je bilo samo pitanje vremene kada ću posegnuti za ovom knjigom na policama knjižare i preporučiti je vama na blogu.


Regularna cijena: 12,70 KM/ 5,90 € / 699 RSD


Ako volite poučna naučna djela: Bil Brajson – Kratka istorija bezmalo svačega

kratka istorija bezmalo svacega bil brajson lovily

I o ovom djelu sam pisala već i to u sklopu preporuka kreiranih za m:agazin, a koje sam potom prenijela i ovdje na blogu. Da ponovim već rečeno, ovo je djelo u kojem je Brajson na jedan jednostavan, zabavan i duhovit način napravio mini enciklopediju koja obuhvata brojne pojave u prirodi i oko nas. Sve je objasnio na toliko čitljiv i zanimljiv način, da je nemoguće da brojne činjenice iznijete u djelu čitaoci ne shvate, ne zapamte i ne spomenu prvom prilikom u nekom razgovoru.


Regularna cijena: 18,90 KM/ 8,80 € / 999 RSD


Ako volite biografije: Volter Ajzakson – Stiv Džobs

stiv dzobs volter ajzakson lovily

Malo kome ime Stiv Džobs nije poznato. Ovaj velikan u svijetu tehnologije, biznisa i dizajna biće zauvijek zapamćen kao neko ko je donio promjene, ko je usavršio i unaprijedio svijet tehnologije i omogućio kreiranje nekih od najljepših i najfunkcionalnijih gadžeta i uređaja na svijetu. Apple će zauvijek biti cijenjen brend, a šta je sve bilo potrebno da se postignu takvi uspjesi i kakav je bio njegov život možete saznati upravo kroz ovu kvalitetnu i sveobuhvatnu biografiju. 

P.S. Ova knjiga je bila moj ulov na jednoj od prethodnih „Noći knjiga“, a umjesto tada za mene velikih 25 KM, platila sam je svega 15.


Regularna cijena: 25,20 KM/ 11,80 € / 1399 RSD


Ako volite drame: Ema Donohju – Soba

soba ema donahju lovily

„Soba“ spada u istu kategoriju djela kao i gore pomenuta „Knjiga o groblju“. Riječ je o knjizi koju sam pročitala malo nakon objavljivanja, a koja me je u potpunosti oduvala i pogodila. Vjerovatno da ste mnogi već pogledali film, u kojem jedino mogu da pohvalim ulogu malog Džeka jer je oduševila u svakom pogledu. Međutim, ako se još niste dali u čitanje djela – počnite odmah. Ni trećinu emocija, stanja i svega kroz šta su prošli Džek i njegova majka zatvoreni u jednoj sobi, daleko od stvarnog svijeta, i boreći se za opstanak u toj i van te sobe, film nije mogao da opiše. Ali zato knjiga jeste.


Regularna cijena: 18,90 KM/ 8,80 € / 999 RSD


Ako volite muziku: Aleksandar ŽikićMesto u mećavi

mesto u mecavi aleksandar zikic lovily

EKV je meni najdraži domaći bend, Milan apsolutni pobjednik u konkurenciji muzičara, tako da moje interesovanje za „Mesto u mećavi uopšte ne iznenađuje. I vi ćete je odabrati samo ako spadate u istu kategoriju ljubitelja i poštovalaca njegovog lika. Jedino šta vam mogu garantovati jeste to da je knjiga odlična, sistematična i prepuna zanimljivih podataka. Možda i jedna od najboljih muzičkih biografija koje sam pročitala. Pri tome još moj primjerak sadrži posvetu autora. Pravo malo blago.


Regularna cijena: 16,50 KM/ 7,70 € / 899 RSD


Ako volite ljubavne priče: Nikolas Sparks – Beležnica

beleznica nikolas sparks lovily

I za kraj ljubavna priča, jer bez takvih ne može proći ni čitanje ni moje preporuke. „Bilježnica“ je dugo i strpljivo čekala u redu na mojoj to-read listi. Prije toga sam, kao i svi, pogledala film nekoliko puta (i isto toliko oplakala), a iskustva sa čitanjem sam se donekle plašila. Razlog tome je jedan – u glavi sam imala usađene likove kakvi su napravljeni u filmu i dovoljno sam ih zavoljela da čitanjem ne bih mogla da zamislim nikoga i ništa drugo. Srećom došla je pod moje ruke, a prolazak kroz ispisane stranice bio je jednako lijep kao i onaj kroz filmske scene.


Regularna cijena: 15,70 KM/ 7,30 € / 799 RSD


Eto. Toliko za danas. Mislim da će vam ovo biti dovoljno inspiracije za predstojeću Noć knjige koja donosi popuste i do 40%.

Srećan vam ulov!

Do naredne priče,

vaša L.


amoreta knjige laguna lovily blog


*Ovaj post nastao je u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna.


Photo by (najkuliji) Say Cheese Photography.

Podijeli sa drugima: