Jun kroz muziku: šta sve treba da poslušate

junska plejlista

21. juna je bio Dan muzike, a s obzirom da mu nisam posvetila dovoljno pažnje odlučih da u jednom postu objedinim sve pjesme koje su obilježlile prethodni mjesec, odnosno sve pjesme za koje mislim da treba da ih poslušate, saslušate, upijete i preporučite dalje – ako vam se dopadnu.

1. Coldplay – Don't Panic

Koliko ja volim grupu Arctic Monkeys, toliko radna kolegica voli Coldplay. Naravno da jedna drugu beskrajno smaramo svojim muzičkim ljubavima i naravno da je to uticalo na obje. U mom slučaju sa pjesmom “Don't Panic” koja mi se uvukla pod kožu. Baš je baš lijepa.

2. Robin Schulz – Show Me Love

Bukvalno ne možete ni zamisliti koliko sam se navukla na ovu stvar. A ujedno i gore pomenutu kolegicu. Znam da kasnim, ali šta da se radi. Da stvar bude još bolja, ove godine idem(o) na EXIT, a pogodite ko nastupa? Da, Robin Schulz!

3. irieFM – Putevi

Koliko ja samo njih volim. A prije dva dana sam ih slušala uživo, po ko zna koji put. “Putevi” su nedavno izašli, o njima sam vam već pisala, ali moram opet spomenuti – jer slušam bez prestanka.

P.S. O irieFM-u sam pisala ovdje, a intervju sa Vukašinom pročitajte ovdje.

4. Alabama Shakes – This Feeling

U trenucima kada mi se slušalo nešto lagano i potpuno opuštajuće, puštala sam pjesmu iz serije “Big Little Lies”. Preporučujem i nju, ali najviše zbog muzike koja je obilježava i koja je sjajna. Baš poput ove pjesme.

5. London Grammar – Oh Woman Oh Man

London Grammar zauzima jedno od mjesta na listi top 5 omiljenih muzičara/bendova ikad, a “Oh Woman Oh Man” je pjesma koja je nedavno izašla, sa njihovog novog albuma, i koja je predivna u svakom mogućem obliku.

P.S. O London Grammar-u više možete pročitati ovdje.

6. Jessie Ware – Devotion

Ova live izvedba je čista ljepota i muzička senzualnost. Hvala Nađi što mi je otkrila, jer ne prestajem sa slušanjem.

7. Marko Louis ft. Adnan Šaran – Karika

Odavno nisam čula nešto ovako originalno i jedinstveno. Pjesma je stvarno drugačija od svega šta ste do sada čuli. I tako nježna i lijepa. Bravo, bravo! Ko kaže da nema lijepe domaće muzike?

8. Herr Vogel – Sexy And I Know It

Ne podnosim ovu pjesmu u originalu, ako ćemo iskreno. Baš ne podnosim. Ali ova obrada i remix su je doveli do neprepoznatljivosti. Sačekajte da dođe do refrena, ili prosto prebacite na drugu minutu, iznenadićete se kad čujete kako je dobro odrađena.

9. Coldplay – All I Can Think About Is You

Pripreme za EXIT, nas četiri, sitni sati i chill nakon zanimljive noći – uz ovu stvar. Ljubav na prvi sluš. Nešto sasvim novo od Coldplay-a. I sviđa mi se.

10. Thievery Corporation – Letter to the Editor

I za kraj – Thievery Corporation u čijoj muzici baš uživam u posljednje vrijeme. Pogotovo na poslu ili kući dok radim. Kompletan album The Temple of I & I je sjajan, ali odlučih se da vam ostavim ovu kao preporuku.


I to je sve za ovu junsku muzičku listu.

Nadam se da ste nešto od ovoga poslušali i da vam se dopalo.

U svakom slučaju, očekujem da mi u komentaru ostavite pjesmu koja je vama obilježila mjesec jun, pa da širimo muzičke ljepote.

Do naredne priče,

vaša L.

Podijeli sa drugima: